Politie Zaanstreek-waterland

VERHARDING POLITIEACTIES:
POLITIE LEGT OPNIEUW WERK MASSAAL NEER.
Zaanstreek-Waterland, dinsdag 29 januari 2008

De politiemedewerkers van de politie Zaanstreek-Waterland voelen zich steeds minder serieus genomen door minister Ter Horst. Ondanks verkennende gesprekken tussen haar en de politiebonden heeft zij nog steeds niet een reëel loonaanbod gedaan. Daarmee was haar laatste loonbod, dat nog lager bleek uit te vallen dan haar eerste bod, kennelijk niet meer dan een uitnodiging om elkaar te verkennen. De onderhandelingen over een nieuwe CAO, heeft tot nu geen enkel bevredigend resultaat opgeleverd. Het aanstellen van een bemiddelaar is kennelijk het enige haalbare voor de minister. De politiebonden beraden zich nog hierover,alvorens daarmee definitief in te stemmen. Daarom voert de politie Zaanstreek-Waterland. in navolging van de landelijke acties die door de politiebonden zijn uitgeroepen, opnieuw actie.

De rode draad in de CAO-onderhandelingen is de onderwaardering van politiemensen in relatie tot hun werk. Wij zijn van mening dat de beloning niet meer in verhouding staat tot de vele eisen die aan het werk van politiemensen worden gesteld. In het programma Pauw en Witteman vergeleek de minister het politievak met het vak van een tramconducteur in Amsterdam, die tijdens het werk ook wel eens geconfronteerd wordt met een lastige klant. Dit komt bij veel politiemensen, met alle respect naar het vak van tramconducteur, beledigend over. Het geeft aan dat de minister niet weet waarover zij spreekt.

Met deze opstelling voelen de politiemedewerkers, die zich vertegenwoordigd weten door de politiebonden, zich niet serieus genomen door de minister.

Ook omdat de minister zegt haar loonbod verhoogd te hebben, maar daarbij niet vertelt dat de looptijd van de CAO dan verlengd moet worden tot 27 maanden in plaats van 24 maanden. Daarnaast noemt de minister wel het percentage van de loonsverhoging wat in die looptijd moet worden ingevoerd, maar niet dat dit pas aan het einde van de CAO looptijd wordt gerealiseerd. Als laatste houdt ze geen rekening met de inflatie.

Rekening houdend met de inflatie komt het erop neer dat de komende 27 maanden de gehele Nederlandse politie er sterk in koopkracht op achteruit zal gaan. Dat is heel wat anders dan een in het vooruitzicht gestelde loonsverhoging.

Daarom voert de politie Zaanstreek-Waterland opnieuw actie. Op donderdag 31 januari 2008, tussen 07.00 uur en 18.00 uur legt de politie massaal het werk neer. Alleen de noodhulp, de bewaking van openbare orde en veiligheid en het recht op een snelle berechting blijft door de politie gewaarborgd. Vrijwel alle afdelingen in politiebureau's in de regio Zaanstreek-Waterland zijn die dag onbezet of in elk geval ruim onderbezet. Wijkbureau's zullen die dag gedurende die tijd mogelijk gesloten zijn voor publiek.

Het landelijk actiecentrum van de politiebonden biedt de gelegenheid om, in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen, met de trein te reizen en op die manier een duidelijk zichtbare bijdrage te leveren aan de veiligheid van de conducteurs, machinisten en natuurlijk de reizigers van de NS. Tijdens deze begeleiding zijn de politiemedewerkers herkenbaar aan hun actiehesjes. Politiemedewerkers van Zaanstreek-Waterland wordt deze mogelijkheid ook geboden. Het is nu nog niet duidelijk hoeveel stakers aan deze actie mee gaan doen.

De politie realiseert zich dat het voeren van actie ongemak kan opleveren voor de burger. Voor het doen van aangifte of minder dringende zaken zal de burger rekening moeten houden met een gesloten afdeling of bureau of met een lange wachttijd.

Voor dringende zaken kan de burger terecht op de bureau's Waterlandlaan te Purmerend of Guishof te Zaandijk. Deze zijn beide 24 uur per dag geopend.

Het actiecomité.

---
Noot voor de redactie;