Gemeente Hoogeveen

29 januari 2008

Afzender: Colleges B&W van De Wolden, Meppel, Westerveld en Hoogeveen

Regionale aanpak moet leiden tot minder schoolverlaters zonder startkwalificatie

De gemeenten De Wolden, Meppel, Westerveld en Hoogeveen gaan vanaf 2009 nauwer samenwerken rond leerplicht. Dit als antwoord op uitval of dreigende uitval van scholieren die in de ene gemeente wonen en in de andere naar school gaan. Dit jaar wordt een onafhankelijke projectleider aangesteld die de regionalisering moet regelen.

De gezamenlijke aanpak is mede het gevolg van de recente uitbreiding van de leerplichtwet, met de zogenaamde kwalificatieplicht. Dit betekent dat jongeren zonder 'startkwalificatie' (diploma) tot hun 18de verjaardag leerplichtig blijven. Volgens de vier gemeenten zal het aantal voortijdige schoolverlaters door de intensievere samenwerking afnemen. Het aantal jongeren met een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt zal toenemen. Een gezamenlijke preventieve aanpak bevordert de uniformiteit en is effectiever. Tekenen van mogelijk voortijdig schoolverlaten zijn in een vroeger stadium op te sporen.

De bedoeling is dat de nieuwe samenwerking rond leerplicht formeel ingaat op 1 januari 2009 en gekoppeld wordt aan het RMC. De vier gemeenten werken sinds 2000 al samen binnen het RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voor voortijdige schoolverlaters). Het RMC onderneemt acties om jongeren die het onderwijs voortijdig (dreigen) te verlaten, alsnog een startkwalificatie te laten halen of te plaatsen in een leerwerktraject. Het uiteindelijke doel is dat jongeren een betere kans krijgen op de arbeidsmarkt.

Eerder deze maand besloot De Wolden al tot de samenwerking. Vandaag heeft ook het Hoogeveense college van B&W een positief besloten genomen.

Wil Noordzij

*********************
Gemeente Hoogeveen
Afdeling Advies/communicatie
Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
Donau 12
tel. (0528) 291 257/ 291 234
fax (0528) 291 325
internet: http://www.hoogeveen.nl

***************************************

Van 1 september 2007 tot najaar 2008 is het team communicatie gevestigd op het adres Donau 12, 7908 HA Hoogeveen.

Hoogeveen - culturele gemeente van Drenthe 2007-2008: www.hartstochtinhoogeveen.nl