Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
29 januari 2008 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 22 januari 2008 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Bestek aanbesteding openbaar vervoer Zuidoost Fryslân vastgesteld De laatste stap in de voorbereiding van de aanbesteding voor het openbaar vervoer in Zuidoost Fryslân is gezet met de vaststelling van het 'Bestek aanbesteding openbaar vervoer in Zuidoost Fryslân 2008-2016'. Het bestek is een verdere uitwerking van in december 2007 vastgestelde Programma van Eisen. De aanbesteding start donderdag 31 januari aanstaande, vanaf die datum is het bestek voor geïnteresseerde marktpartijen opvraagbaar. De aanbestedingstermijn sluit op 11 april, tot die datum kunnen offertes ingediend worden. Na binnenkomst van de offertes worden deze aan de hand van de gunnings- en selectiecriteria beoordeeld. Gedeputeerde Staten nemen vervolgens in mei een besluit. De nieuwe concessie gaat in op 14 december 2008.


2. Aanpassing heffing grondwaterbelasting
Het college van Gedeputeerde Staten stelt aan Provinciale Staten voor om de provinciale grondwaterbelastingverordening aan te passen. Het voorstel houdt in, dat de minimum aanslag voor het onttrekken van grondwater wordt opgetrokken van E 5,-- naar E 25,-- en dat de eerste 50.000 kubieke meter onbelast worden gelaten. Het doel hiervan is, met het oog op een efficiënte inning, het aantal relatief lage aanslagen te verminderen.


3. Provincie past regels aanbesteden aan
De provincie Fryslân past de interne regels voor het aanbesteden aan. Tot nu toe was de provincie gewoon om bij opdrachten waarmee een bedrag van E 25.000 of hoger was gemoeid tenminste twee offertes te vragen. Dinsdag heeft het College van Gedeputeerde Staten besloten dit bedrag te verhogen tot E 45.000 en daarboven minimaal drie offertes te vragen. Wie van de nieuwe regels wil afwijken, moet vooraf expliciet toestemming vragen aan het College.
Persbericht beschikbaar


4. E 40.000,- voor oprichting Friese Agro Alliantie Het college stelt een bijdrage van E 40.000,- beschikbaar voor de realisatie van de Friese Agro Alliantie, een platform voor de Friese landbouwsector. Met de subsidiebijdrage kan een kwartiermaker aangesteld woden die de implementatie van De Friese Agro Alliantie gaat realiseren. De totale kosten bedragen E 80.000,--, de landbouwsector neemt de resterende E40.000,- voor rekening.

De Friese Agro Alliantie wordt het platform voor samenwerking, kennis verspreiding en promotie van de Friese landbouw en voedselverwerkende industrie. Samen met deze industrie zal de alliantie de landbouw in al zijn sectoren vertegenwoordigen: onderzoek, onderwijs, adviseurs en de ondernemers in de veeteelt en akker- en tuinbouw. De kwartiermaker heeft tot taak het samenwerkingsverband voor te bereiden.

Het initiatief past volgens het college uitstekend in het streven van de provincie Fryslân, terug te vinden in het Koersdocument 2007-2011, om te werken aan een groter aandeel van de gehele landbouwsector in de kenniseconomie.