Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 018 MtW
Datum: 29 januari 2008

Provincie past regels aanbesteden aan

De provincie Fryslân past de interne regels voor het aanbesteden aan. Tot nu toe was de provincie gewoon om bij opdrachten waarmee een bedrag van E 25.000 of hoger was gemoeid tenminste twee offertes te vragen. Dinsdag heeft het College van Gedeputeerde Staten besloten dit bedrag te verhogen tot E 45.000 en daarboven minimaal drie offertes te vragen. Wie van de nieuwe regels wil afwijken, moet vooraf expliciet toestemming vragen aan het College.

Zowel nieuwe wetgeving als de ervaringen rondom de tijdelijke huisvesting zijn voor het College aanleiding de aanbestedingsregels aan te passen. Voortaan zal de provincie minimaal drie offertes opvragen bij opdrachten voor leveringen (zoals bureaus, computers, papier) en diensten (bijvoorbeeld zoutstrooien, bermonderhoud) waarmee een bedrag is gemoeid dat tussen de 45.000 en 206.000 euro ligt. Boven dat bedrag moet er Europees worden aanbesteed.

Bij werken (bouwen van bruggen, sluizen of een nieuw Provinciehuis) moet er bij opdrachten tussen de 45.000 en 500.000 drie offertes worden opgevraagd. Boven dit bedrag moet het ARW 2005 (Algemeen Reglement Werken) worden toegepast. Bij opdrachten waar meer dan E 5.150.000 mee gemoeid is moet er Europees worden aanbesteed.

Provinciaal medewerkers die van de nieuwe regels willen afwijken, moeten vooraf en gemotiveerd aan het College van GS om toestemming vragen.