Gemeente Leeuwarderadeel


Politiek Café trekt veel bezoekers!

29-01-2008 14:58

Stiens - Het politieke Café in de Skalm trok j.l. dinsdag 22 januari veel liefhebbers voor een discussieavond met de locale politici over de gemeentelijke toekomst. Wat is er goed en wat kan beter, het keuzemenu bood voldoende ruimte om daar gericht op in te spelen.

Flexibel
Burgemeester Ter Keurs begon met te stellen bijzonder ingenomen te zijn met de uitstekende samenwerking tussen de ondernemers en de gemeentelijke instanties. Toch kan het voor een enkele ondernemer best nog wat sneller en beter met de activiteiten van de gemeente. Die benadering was voor wethouder Keizer wat te kort door de bocht. "We ondersteunen te allen tijde de ondernemers, maar het komt voor dat men pas advies komt vragen als binnen de eigen onderneming alles is afgerond. Dat is te laat."

Zorgen om zorg
Bij de discussie over de zorgproblematiek, vertelde een medewerkster van Palet dat veel bejaarden zich geen raad weten met de vele voorschriften en het aanvragen van hen passende voorzieningen. Wethouder Visser kon zich daar niet in vinden, en liet weten dat er op dat punt van zaken vrijwel geen klachten op het gemeentehuis binnen komen. De critici hopen echter dat de wethouder nog eens voor de steeds complexere problemen voor ouderen een duidelijk traject wil aangeven als het gaat om gerichte oplossingen.

Wethouder Visser plaatste wel vraagtekens bij de gemeentelijke zorg in z'n totaliteit. "We hebben het niet alléén voor het zeggen, zijn vaak afhankelijk van de toenemende Haagse voorschriften, en zo gezien is het nog maar de vraag of we dat in Middelsee verband kunnen behappen. Nu al zijn er samenwerkingsverbanden van acht of meer gemeenten!

Aanfluiting
Het groenonderhoud lokte heel wat protesten uit. Een vaak persoonlijk geladen sfeerbeeld, waarin het kappen, snoeien en opruimen een negatieve beoordeling kreeg. Wethouder Keizer erkende dat er financieel geen ruimte is om het groenplan goed uit te voeren. "De gemeenteraad trekt daar structureel 185.000 euro te weinig voor uit." Ook het onderhoud van de wegen was een punt van discussie. "We kunnen alles niet in één keer doen" vertelde Keizer. "Het is een kwestie van plannen, en dat doen we dan ook!"
Hoewel men deze avond eigenlijk niet over geld had willen praten, ontkwam burgemeester Ter Keurs in z'n afsluitende speech niet aan het feit dat Leeuwarderadeel financieel geen ruimte heeft voor nieuw beleid. "We zullen harde keuzes moeten maken, en daarbij ook kijken naar de mogelijkheden in samenwerking met onze buurgemeenten."

Een realistische conclusie aan het einde van een interessante discussieavond onder leiding van mevr. Arjette de Pree.

Bron: Stienser Omroeper (week 5 2008). Guus Vries f.l.