Menzis


29 januari 2008

Diabetespatiënten in Groningen vaker naar de dokter

Diabetespatiënten in Groningen gaan vanaf deze maand intensiever behandeld worden door hun eigen huisarts en andere zorgverleners. Daarover hebben zorgverzekeraar Menzis en bijna alle Groningse huisartsen een contract opgesteld dat dinsdag 29 januari is ondertekend.

GIANTT

Van de naar schatting twintigduizend diabetespatiënten in Groningen krijgt de helft niet de zorg die ze eigenlijk nodig hebben. Dat is gebleken uit onderzoek van GIANTT, het diabetes-onderzoeksprogramma van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Diabetespatiënten krijgen niet alle medicijnen die in de landelijke richtlijnen staan, niet de noodzakelijke leefstijladviezen en ze worden niet vaak genoeg gecontroleerd. Hierdoor kunnen veel ernstiger complicaties ontwikkeld worden, zoals hartinfarcten, afgezette voeten en blindheid.

In Groningen hebben Menzis en de Groninger Huisartsen Coöperatie, een samenwerkingsverband van de meeste huisartsen in de provincie, nu de afspraak gemaakt om diabetespatiënten minstens vier keer per jaar op te roepen en volgens de richtlijnen te behandelden . Bijzonder voor de Groningse situatie is dat het GIANTT-onderzoekersprogramma de beschikking krijgt over alle -anonieme- gegevens van de diabetespatiënten. Daardoor kunnen de resultaten van de nieuwe aanpak meteen wetenschappelijk onderzocht worden. Daarnaast krijgt elke huisarts een rapportage over zijn eigen diabetespatiënten, zodat hij meteen de resultaten van zijn eigen aanpak kan controleren.

Landelijk probleem

Het probleem speelt in heel Nederland. Daarom wil de Nederlandse Zorgautoriteit dat zorgverzekeraars met huisartsen in hun regio afspraken maken over 'ketenzorg' voor diabeten. In die contracten staat dat alle diabeten voor een bepaalde prijs behandeld worden door verschillende zorgverleners in de 'keten'. Dat zijn bijvoorbeeld huisartsen specialisten in het ziekenhuis, fysiotherapeuten, diëtisten en diabetesverpleegkundigen.

31 januari: conferentie diabeteszorg

Op 31 januari organiseert Menzis in haar hoofdkantoor in Zwolle een Invitational Conference over zelfmanagement bij Diabetes. Binnenkort is er voor 80% van de bij Menzis verzekerde diabetes type 2 patiënten die in de 1e lijn behandeld worden, zorg volgens het ketenconcept beschikbaar. Dit is voor Menzis aanleiding om de volgende stap te zetten bij de inkoop van diabeteszorg. Hierbij horen preventie en leefstijlprogramma's die aan de zorgketen worden toegevoegd. Daarnaast wil Menzis het zelfmanagement onder diabetespatiënten opnemen in de inkoopdoelstellingen. Om dit in goede afstemming met huisartsen en andere eerstelijns zorgaanbieders te doen, organiseert Menzis deze conferentie.