D66

Bescherm de Euro tegen politieke bemoeienis

20 januari 2008

D66-leider Alexander Pechtold wil dat premier Balkenende stelling neemt tegen de pogingen van de Franse president Sarkozy en de Britse premier Brown om invloed uit te oefenen op de koers van de Euro. Brown organiseert 29 januari een Europese mini-top over de Euro. Pechtold in het tv-programma Business Class: "Er waait een protectionistische wind door Europa. Ook in Nederland wil de overheid zich met steeds meer zaken bemoeien. Ik wil dat Balkenende afstand neemt van de Britten en de Fransen die politieke invloed willen op de koers van de Euro."

De onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank (ECB) is een belangrijke steunpilaar voor een stabiele economie en een solide economische groei. De Britse premier Brown heeft - ingegeven door zorgen over de sterke daling van de Pond ten opzichte van de Euro - zijn Franse, Duitse en Italiaanse collega's uitgenodigd voor een bijeenkomst op 29 januari om onder andere over de sterke Euro te bespreken. De Britse economie is anders dan continentaal Europa in economische tegenwind belandt. Pechtold: "Ik wil dat Balkenende zich net als de Belgische premier Verhofstadt vezet tegen dit onzalige plan. Als de politiek zich met de Euro gaat bemoeien, krijgt korte-termijndenken de overhand en wordt de kracht van de Euro aangetast."

D66 verzet zich tegen exclusieve toppen van uitsluitend grote landen. Op die besloten vergaderingen worden vaak compromissen voorgekookt die andere landen buitenspel zetten en democratische controle erg moeilijk maken. Pechtold: "Niemand heeft zicht op wat daar wordt besproken. Straks worden de andere landen geconfronteerd met een besluit dat nauwelijks meer tegen te houden is. Daarom moet Nederland nu aan de bel trekken."

Zeker nu het gaat om de Euro, een Europese aangelegenheid waar Groot-Brittannië zich willens en wetens van heeft uitgezonderd, is het vreemd dat de Britten zoveel zeggenschap naar zich toe proberen te trekken. Pechtold: "De Britten zijn meer dan welkom om toe treden tot de eurozone. Maar zolang zij dit weigeren, zouden ook een bescheiden plaats moeten innemen bij de besluitvorming over de Euro. Als je het spel niet speelt, moet je je ook niet met de spelregels bemoeien."

De Euro is inmiddels in 15 landen ingevoerd; Malta en Cyprus zijn sinds 1 januari 2008 overgeschakeld. Een reeks andere landen staat in de rij om de Euro in te mogen voeren. Onlangs vroeg zelfs IJsland dat geen lid is van de Europese Unie toestemming om de Euro te mogen invoeren. De Euro heeft de interne markt versterkt. Zonder de Euro zou de huidige internationale kredietcrisis de Europese economieën veel meer schade hebben toegebracht, terwijl we deze de crisis nu goed lijken te doorstaan.

---