European Union



Brussel, 25 januari 2008

Debate Europe! Europese commissarissen discussiëren online over de toekomst van Europa

Op 29 januari 2008 discussiëren de Europese commissarissen Margot Wallström (vicevoorzitter), Stavros Dimas (Milieu) en Andris Piebalgs (Energie) en andere ambtenaren van de Commissie tussen 15.00 en 17.00 uur online met de Europese burger. "Met dit forum willen wij de dialoog met de Europese burgers, die we met ons Plan D hebben aangevat, voortzetten", aldus Margot Wallström.

Het "Debate Europe"-forum maakte oorspronkelijk deel uit van het "Plan D" van de Europese Commissie, over democratie, dialoog en debat en was bedoeld als een online-discussieforum waar EU-burgers van gedachten konden wisselen over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot de EU. Sinds zijn start in maart 2006 zijn er op het forum duizenden bijdragen verschenen en is het forum meer dan 1,3 miljoen keer bezocht.

"Debate Europe" heeft nu een nieuw jasje: het is gebruiksvriendelijker geworden en opent met een debat over drie grote thema's: de toekomst van Europa, energie en klimaatverandering, en interculturele dialoog. Er komt ook een onderdeel "Varia" waar de bezoekers over alle andere onderwerpen met betrekking tot de EU kunnen praten.

Het forum werkt in alle 23 officiële talen van de EU. Daarnaast is er, net als in de vorige versie, ook een deel waar in het Catalaans kan worden gedebatteerd.

De bedoeling van het nieuwe forum is het debat weer op gang te brengen en een constructieve dialoog tussen de Commissie en de Europese burger mogelijk te maken, zodat de Commissie kan luisteren naar wat de burgers nauw aan het hart ligt en commentaar kan geven. Deze nieuwe start moet ook bijdragen aan het opzetten van een Europees internetforum en ruchtbaarheid geven aan de nieuwe internetstrategie van de Commissie: "Being Global, Going Local".

Het is dus uitkijken naar een middag van geanimeerde online-discussies tussen de burgers en de vertegenwoordigers van de Commissie. Ambtenaren van de Commissie zullen regelmatig aan de debatten blijven deelnemen om ervoor te zorgen dat alle discussies een follow-up krijgen en dat er een echte uitwisseling tussen de Commissie en het publiek tot stand komt.