Time : 11:32:10
Date : 29 January 2008
Sender Name: Vlaams Welzijnsverbond vzw

VOORZIENINGEN JEUGDZORG VINDEN VERDERE GROEI NOODZAKELIJK

De consulenten bijzondere jeugdzorg onderbreken vandaag 29 januari het werk gedurende twee uur. Samen met het ACV en ACOD geven ze een terecht signaal over de lange wachtlijsten en de hoge werkdruk. Ook voorzieningen ervaren dagelijks de behoefte aan meer opvangcapaciteit in gans Vlaanderen. Het Vlaams Welzijnsverbond vraagt een doorstart van het Globaal Plan voor de Jeugdzorg.

Begin 2006 keurde de Vlaamse regering het Globaal Plan voor de Jeugdzorg goed. Er werd reeds heel wat gerealiseerd: de jeugdzorg groeide, het preventieve voortraject werd versterkt, het aanbod werd gedifferentieerd. Het Plan stimuleert een betere aanpak van jongeren. Ondanks de groei, dynamiek en de hoge bezetting blijft het alle hens aan dek! De regionale tekorten en wachtlijsten tonen dit aan.

Bijkomende investeringen zijn nu dringend nodig. Daarom verwachten we dat de beleidsmaatregelen die voorzien zijn voor 2009 reeds dit jaar volledig uitgevoerd worden. Een bijkomend budget voor ambulante werkvormen en een programmatie voor de residentiële voorzieningen moeten een oplossing brengen. Deze programmatie laat toe dat voorzieningen nu reeds capaciteitsgroei kunnen voorbereiden. Dit vergt tijd en investeringen.

Het Vlaams Welzijnsverbond en zijn 210 leden uit de jeugdzorg zijn bereid om samen met de consulenten over deze voorstellen te overleggen.

Voor meer informatie, contacteer:
Frank Cuyt - algemeen directeur
0477/75.31.90

URL: http://www.vlaamswelzijnsverbond.be

Link to Press Release - NL