Gemeente Delft

Delft langs de creatieve meetlat

Het college van B&W heeft op 29 januari ingestemd met de eerste integrale evenementennota voor de stad. In deze Creatieve Meetlat komen beleid en uitvoering samen. Delft wil een stimulerend en vernieuwend evenementenbeleid, dat aansluit bij het bijzondere vermogen van de stad om cultuur, creativiteit, innovatie en technologie met elkaar te verbinden. Het beleid is er verder op gericht de kwaliteit van de bestaande evenementen te versterken en bewoners van de stad te stimuleren een bijdrage te leveren aan grote en kleine evenementen. De gemeente gaat per locatie in de stad kijken waar welk evenement het best past. Op 14 februari wordt de nota in de commissie Economie, Milieu, Cultuur en Recreatie besproken.

De combinatie van cultureel erfgoed, creatieve industrie en innovatieve technologie van de kenniseconomie is een succesbepalende factor van Delft. Een andere belangrijke succesfactor zijn de Delftenaren zelf. Ze zijn sterk betrokken bij hun stad en bovendien zijn ze uitstekend in staat zichzelf te organiseren en zo zaken in de stad op te pakken. Deze kwaliteiten komen in het vernieuwde evenementenbeleid nog beter tot hun recht. Zo wordt Delft een proeftuin voor evenementen, waarin een actieve rol is weggelegd voor bewoners, jongeren, nieuwe Delftenaren, creatieve ondernemers, evenementenbureaus, cultuurinstellingen en bedrijven.

Voor de totstandkoming van de nota zijn een vijftigtal interviews gehouden, met organisatoren van evenementenbureaus, organisaties in andere steden, kunst- en cultuurinstellingen, ondernemers en bewoners. Daarnaast hebben verschillende vakteams binnen de gemeente hun expertise ingebracht, bijvoorbeeld op het gebied van vergunningverlening, veiligheid, kwaliteit van de leefomgeving en handhaving. In de evenementennota is de recente nota van de politie Haaglanden Procesbeschrijving vergunningverlening evenementen integraal verwerkt.

Noot voor de redactie,

Gemeente Delft