Slotruïne of commercieel kasteel Egmond vreest raadsbesluit 29 januari


http://www.KwadeWouter.org wil de raad wakker schudden voor vastgoedontwikkelaar

EGMOND/GEM.BERGEN, 20080124 -- Vastgoedontwikkelaar `De Hollandsche' heeft het oog laten vallen op het historische Slotkwartier in Egmond aan den Hoef. Het college van gemeente Bergen werkt volop mee aan bouwplannen op de plek van de slotruïne waar de contouren van het grootste kasteel van Nederland zijn te herkennen. Op 29 januari moet de raad beslissen over een `ontwikkelingsovereenkomst' met 'De Hollandsche' terwijl ze de gevolgen niet kan overzien. College en ontwikkelaar zijn al 2 jaar bezig de waarheid te manipuleren. Comité 'Kwade Wouter' wil iedereen wakker schudden en krijgt veel bijval. Boodschap aan de raad: "teken niet en vraag eerst wat de bedoeling is."

[luchtfoto slotruïne Egmond ad Hoef] Voorjaar 2007 is een (o.a. door provincie Noord-Holland gesubsidieerd) plandocument van de Hollandsche gepresenteerd dat er op het oog schitterend uitziet. De plannen zijn verhullend en geraffineerd beschreven, verpakt in dikke lagen historie en bevlogen gepresenteerd. Daardoor heeft bijna niemand beseft dat de slotfundamenten en de ruïne van het 'Slot op den Hoef' verdwijnen om plaats te maken voor appartementen, een tophotel, restaurant en parkeergarage. Met jargon als 'ruimtelijke ontwikkeling met meer transparante middelen' wordt een modern gebouw met meer ramen bedoeld. Tegen bouwen in het Slotpark is wel al veel protest geweest.

De raadscommissie heeft voorwaarden gesteld en wil alternatieven, maar heeft schoorvoetend geadviseerd om de plannen dan maar te laten uitwerken tot een masterplan. Opnieuw gesubsidieerd en zeer kostbaar. Al te gemakkelijk wordt aangenomen dat de raad daarna nog terug kan. Natuurlijk is t.z.t. opnieuw toestemming van de raad nodig. Maar men moet nu al ja zeggen op de hoofdlijnen van het plan en dat maakt de weg terug bijna onmogelijk. Veel raadsleden en nauw betrokkenen hebben een te romantische voorstelling van zaken, geen idee van de grootschaligheid en wie er straks eigenaar wordt van het historische gebied. 'Kwade Wouter' vreest dat de overeenkomst met de Hollandsche niet zo vrijblijvend is als wordt gesuggereerd.

Pikant detail: De Hollandsche heeft zich voortdurend gepresenteerd als `specialisten in monumentenzorg en stadsherstel'. Het Alkmaarse bedrijf heeft echter ook een tak vastgoedontwikkeling en dat is heel lang verborgen gebleven, zelfs voor raadsleden en voor mensen van de `brainstormgroep'. Ook pikant: De Hollandsche doet naar eigen zeggen aan 'ontwikkelingsstrategie'. De meeste mensen van de `brainstormgroep' hebben de ware bedoelingen tijdens het brainstormen totaal niet begrepen. Zij, en aanvankelijk ook de wijkvereniging, zijn a.h.w. `gebruikt' als boegbeeld van die plannen. Toch blijft de gemeente maar beweren dat er door deze werkwijze een breed draagvlak is ontstaan.

Kwade Wouter was een van de roemrijke heren van Egmond die rond 1200 op deze plek een kasteel bouwde. Manke Jan was de eerste Graaf van Egmond, stadhouder van Holland en ridder van het Gulden Vlies. De 'Egmonts' zijn in de verte verwant aan het koningshuis. In 1551 trouwde Wilem van Oranje met de 18-jarige Anna van Egmond. In de slotgracht staat het standbeeld van graaf Lamoraal van Egmond. Zijn onthoofding in 1568 door Alva inspireerde Goethe tot het drama Egmond en Beethoven maakte er muziek op. In 1573 werd het kasteel verwoest door de geuzen van Sonoy, krijgsvolk van Willem van Oranje.

In 1933 zijn de fundamenten opgegraven en opgemetseld en zo is naast de slotkapel een beeldschone historische oase van rust ontstaan die o.a. wandelaars en fietsers bekoort. Er is onderhoud nodig van de fundamenten en monumenten zoals Hoeve Overslot. Breed leeft de wens voor een kleinschalig restaurant met terras in de buurt en een bezoekerscentrum. De grootschalige plannen houden dit nu tegen. Gemeente Bergen staat onder curatele, doet niet haar best om zelf subsidies binnen te halen en laat dit liever over aan De Hollandsche. Bergen geeft aan dat het gebied valt onder het stedelijk gebied en daarom moet er gebouwd worden voor de volkshuisvesting. Comité Kwade Wouter vindt het vreemd om dan een tophotel te willen bouwen en superluxe appartementen.

Om wakker te schudden is www.KwadeWouter.org opgericht en zijn er brieven geschreven. Initiatiefnemers Carla Kager en Martijn Mulder geven informatie en vragen om uitleg van de plannen zonder opsmuk. Moeten bijvoorbeeld de fundamenten worden verwijderd of worden ze toch gerestaureerd en toegankelijk gehouden zoals velen denken?

www.KwadeWouter.org
informatie over de historie van de slotruïne www.historischegmond.nl