Ingezonden persbericht


SIDI LARBI CHERKAOUI - MYTH

De "Wonderboy van het hedendaagse Europese danstheater" (Trouw), Sidi Larbi Cherkaoui komt met zijn dansgezelschap naar Groningen! Zijn uiterst succesvol ontvangen dansvoorstelling 'Myth' is op dinsdag 29 en woensdag 30 januari te zien in de Stadsschouwburg Groningen, aanvang 20.15 uur.

MYTH 'Myth' excellereert in virtuoze dans, intelligent theater, rijke humor en ernst - omlijst door muzikale poëzie. Schijnbaar moeiteloos slaat Cherkaoui een brug tussen uiteenlopende culturen, dansstijlen en -technieken. Hij durft verhalen te vertellen die zijn werk tegelijk toegankelijk en complex maken. De veertien dansers en acteurs worden muzikaal live begeleid door het zevenkoppige ensemble Micrologus met zangeres Patrizia Bovi, meesters in de Italiaanse traditionele oude muziek.

De in 1976 in Antwerpen geboren Sidi Larbi Cherkaoui, zoon van een Vlaamse moeder en een Marokkaanse vader heeft sinds zijn debuut als choreograaf in 1995 voor een ware sensatie gezorgd in de danswereld. Hij won talloze prijzen voor zijn choreografieën en werkte samen met onder andere Wim Vandekeybus, Alain Platel (van Les Ballets C. de la B.) en Akram Khan. Na zijn dansstudie aan de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker (Rosas) en studies op het gebied van, onder andere, moderne jazzdans en hip hop beheerst hij heel uiteenlopende technieken.

Zijn fascinatie voor middeleeuwse muziek en zang uit de 13e en 14e eeuw weet hij op intrigerende wijze te combineren met zijn hedendaagse dans. Zo ook in zijn nieuwe voorstelling 'Myth' waar de dansers live begeleid worden door het Ensemble Micrologus, meesters in de oude muziek uit Spanje en Italië. De Italiaanse zangeres en mede oprichter van het zevenkoppige ensemble Micrologus, Patrizia Bovi, nam in het creatieproces van 'Myth' een heel belangrijke plek in. "Patrizia Bovi heeft mijn werk gevolgd. Ik heb haar manier van zingen altijd een referentie gevonden. Dat zij nu meewerkt aan 'Myth' is voor mij een droom die werkelijkheid wordt." (Sidi Larbi)

DE PERS "Sidi Larbi Cherkaoui trekt in zijn nieuwe voorstelling alle registers open. Het resultaat is een ongekend rijke, uiterst associatieve voorstelling. De scènes veranderen de omgeving soms in een purgatorium à la Dante, dan weer in een hemels esoterische droomplaats waarin live de vroegmiddeleeuwse polyfone zang van Ensemble Micrologus opklinkt. Myth neemt je mee in een trancetoestand." (NRC Handelsblad - Ingrid van Frankenhuyzen)

"Cherkaoui brouwt uit acrobatie, oosterse vechtkunst, jazzballet en moderne dans een cocktail van amusante, intrigerende, verbluffende beelden." (De Morgen)

"De scenografie van Myth is monumentaal. Het totaalplaatje lijkt op een circus à la Jeroen Bosch. Het bewegingsmateriaal is al even eclectisch opgebouwd. Balinese dans, hiphop, martial arts, jazz ballet, showdans, allemaal hebben ze hun plaats in het choreografische spectrum van Myth." (De Standaard - Danielle De Regt)

"Zeer geestige danstheatermix. Een markante weerspiegeling van de - steeds verwarrender wordende - moderne samenleving. Voor Sidi Larbi Cherkaoui geen makkelijk effectbejag of een gratuite maatschappelijke strekking. Dit is emotioneel danstheater, dat ondanks (of is het dankzij?) de eclectische aanpak, niet puurder had kunnen zijn." (Trouw - Sander Hiskemuller) ============= einde persbericht =============

VOOR VERDERE INFORMATIE, FOTO'S & INTERVIEWS: STADSSCHOUWBURG GRONINGEN

Richard Heideman, marketing
t: 050 - 368 0 190
f: 050 - 368 0 199
e: r.heideman@opsb.groningen.nl

KAARTVERKOOP Stadsschouwburg Groningen
di. 29 & wo. 30 januari 2008
aanvang: 20.15 uur


1e rang ¤ 32,50

2e rang ¤ 27,50

3e rang ¤ 17,00

4e rang ¤ 10,50
CJP/OV ¤ 20,50

tickets: 050 - 368 0 368
www.stadsschouwburg-groningen.nl

gratis inleiding op beide dagen
aanvang 19.15 uur

'Myth' is een productie van
Toneelhuis/Sidi Larbi Cherkaoui.

Coproducenten:
Théâtre de la Ville Paris
deSingel, Antwerpen
National Art Center Ottawa
Concertgebouw Brugge
Grand Théâtre de Luxembourg
Sadler's Wells London
Fondazione Musica per Roma
Theater Im Pfalzbau, Ludwigshafen.