Ingezonden persbericht


Persuitnodiging (embargo tot 29 januari, 12.00 uur)

Moet jij illegale rotzooi vervoeren of ermee werken? Landelijke campagne tegen illegale vervuilde grondtransporten

Stel je bent chauffeur of kraanmachinist en moet illegaal en onbeschermd vervuilde grond vervoeren of verwerken. Doe je niets en accepteer je daarmee een ernstig gezondheidsrisico of pik je dit niet langer en doe je er iets aan?
Deze boodschap staat centraal in de campagne tegen illegale vervuilde grondtransporten die op dinsdag 29 januari van start gaat. Stichting Meld Misdaad Anoniem (M.) start deze campagne in opdracht van het Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM). Opvallend onderdeel van de campagne zijn twee grote billboards langs de A2.

Projectontwikkelaars en aannemers krijgen regelmatig te maken met vervuilde grond en schadelijke stoffen. Voor financieel gewin gebeuren dingen die niet door de beugel kunnen. Dat is schadelijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de werknemers die zonder de vereiste beschermingsmiddelen met de stoffen in aanraking komen

Deze campagne sluit aan op een initiatief van het Interregionaal Milieuteam van de politie Amsterdam-Amstelland / Gooi- en Vechtstreek uit april 2007, waaruit in drie maanden tijd 49 meldingen binnen kwamen en waarvan er 14 daadwerkelijk in onderzoek zijn genomen. Het stokje wordt nu overgenomen door de milieuteams uit zeven andere politieregio's: Utrecht, Noord-Holland Noord, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid, Limburg-Zuid, Brabant- Noord, Brabant Zuid-Oost en Midden en West Brabant.

Persbijeenkomst op 29 januari
Het LOM en het Regionaal Milieuteam van de Regiopolitie Utrecht geven bij het Shell-station Haarrijn aan de A2 bij Utrecht een perspresentatie over de campagne en over het tot nu toe gevoerde beleid van de overheid betreffende de aanpak van illegale handelingen met vervuilde grond. Bert Wijbenga, korpschef van de regio Flevoland en portefeuillehouder milieu in de Raad van Hoofdcommissarissen, geeft een toelichting op het politiemilieuplan 2011 "Milieu in Ontwikkeling" en de ambities die daarin gesteld worden. U bent van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.

De persbijeenkomst vindt plaats op: 29 januari om 11.00 uur op Shell-station Haarrijn langs de A2, Amsterdam richting Utrecht op de parkeerplaats voor vrachtwagens

Wij stellen uw komst zeer op prijs en zien er naar uit u te mogen ontvangen. Wij horen graag of u komt. Na afloop bestaat de mogelijkheid interviews af te nemen.

Meer informatie?
Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM)
Bert Kaspers, 070 ­ 3519703 / 06-52410300

Stichting M.
Postbus 200 / 3870 CE Hoevelaken
mail@meldmisdaad.nl / www.meldmisdaad.nl t 033 253 6833 / f 033 253 4116


---- --