NEN


Belangrijkste wijzigingen nieuwe Richtlijn medische hulpmiddelen

maandag 28 januari 2008, 14:07

Op 15 januari heeft het ministerie van VWS tijdens een voorlichtingsbijeenkomst de nieuwe Europese Richtlijn medische hulpmiddelen (2007/47/EG) toegelicht. De richtlijn moet uiterlijk 21 december 2008 in de nationale wetgeving zijn opgenomen en wordt op 21 maart 2010 van kracht.

De richtlijn is niet volledig nieuw, maar een herziening van de Richtlijn medische hulpmiddelen (93/42/EEC) en de Richtlijn actieve implantaten (90/385/EEC).

Opvallend was de grote belangstelling van bijna 200 fabrikanten en belanghebbenden op het gebied van medische hulpmiddelen. De vele wijzigingen sluiten aan op de Nederlandse wensen voor verduidelijking.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

* Er zijn enkele nieuwe definities opgenomen, zoals die van 'klinische gegevens'.

* De reikwijdte is vergroot. Software is toegevoegd en in sommige gevallen is de Machinerichtlijn van toepassing.
* Classificatie (bijlage IX): Op zichzelf gebruikte software wordt als actief medische hulpmiddel beschouwd. Chirurgische instrumenten voor contact met centraal zenuwstelsel zijn altijd klasse III. Ook niet-actieve medische hulpmiddelen voor het opslaan van X-beelden zijn klasse IIa.

* Elektronische gebruiksaanwijzing (art 11.14): De wijze waarop gebruiksaanwijzigingen worden verstrekt, kan worden vastgesteld via comitologie.

* Transparantie (art 20): Niet meer vertrouwelijk zijn informatie over registratie, vigilantierapporten van bevoegde autoriteiten en gegevens over verklaringen en certificaten. Verder kan fabrikanten een verplichting worden opgelegd samenvattende informatie te verstrekken voor klasse IIb en III hulpmiddelen via comitologieprocedure.

* Samenwerking: Er is nu een wettelijke basis voor samenwerking in de EU en internationaal.

* Bewaartermijn technische documentatie: Ten minste 5 jaar voor een medisch hulpmiddel en 15 jaar voor implanteerbare medische hulpmiddelen.

* Combinatieproducten met geneesmiddelen: Wijzigingen in adviesprocedure waaronder verduidelijking van rollen aangemelde instanties en geneesmiddelenautoriteit.

* Controle ontwerpdossier (bijlage II art 7): Door aangemelde instantie controle van representatief monster van ontwerpdossier voor klasse IIa en IIb.

* Klinische evaluatie: In klinisch onderzoek meer gegevens vastleggen en uitwisselen. Het vastleggen van klinische evaluatie moet altijd.

Meer informatie