Socialistische Partij

Sloop van goedkope huurwoningen niet belonen

29-01-2008 * De SP vindt dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, bestaande uit VVD, PvdA, CDA en GroenLinks, het college van de gemeente Amstelveen niet moeten belonen voor de sloop van goedkope huurwoningen. Een jaar geleden zijn meer dan 100 goedkope huurwoningen aan de Carmenlaan in Amstelveen gesloopt. Voor de sloop is aan de toenmalige bewoners een terugkeergarantie gegeven. Van deze belofte wil de gemeente nu af.

In de gemeente Amstelveen en in de hele regio bestaat een ernstig tekort aan goedkope huurwoningen. Met het breken van de belofte aan de toenmalige bewoners van de Carmenflats dupeert de gemeente niet alleen hen, maar ook alle andere inwoners die op zoek zijn naar een betaalbare woning.

In oktober 2007 heeft de SP gedeputeerde Mooij (VVD) in een commissievergadering gevraagd naar het standpunt van Gedeputeerde Staten op het verzoek van de gemeente Amstelveen. De gemeente Amstelveen verzoekt de provincie Noord-Holland rekening te houden met en/of medewerking te verleden aan door haar beoogde ontwikkelingen aan de Carmenlaan in Amstelveen.

Op die locatie zouden nieuwe woningen gebouwd worden, deels huur en deels koop. Nu wil de gemeente Amstelveen op deze locatie opeens een "OV-knooppunt" realiseren. Hiermee wordt de belofte aan de inwoners van Amstelveen geschonden. Bovendien is er op een afstand van ongeveer 1 kilometer al een bestaand OV-knooppunt, namelijk het nog vrij nieuwe busstation Amstelveen.

De SP heeft gedeputeerde Mooij in oktober 2007 gevraagd of hij van deze kwestie op de hoogte is en hem verzocht aan te geven of Gedeputeerde Staten bereid zijn mee te werken aan het breken van de belofte van de gemeente Amstelveen aan haar inwoners. Mooij gaf aan inhoudelijk niet op de hoogte te zijn, het uit te zoeken en er op terug te komen. Tenzij de SP zich vergist, of een brief niet bezorgd is door de post, heeft hij dit nog niet gedaan. De SP heeft hem verzocht ons binnen veertien dagen in te lichten over het standpunt van Gedeputeerde Staten over en de eventuele medewerking aan de ontwikkelingen aan de Carmenlaan in Amstelveen.

De SP-fractie roept de gedeputeerde op géén medewerking te verlenen aan het schenden van de belofte aan de inwoners van Amstelveen. De gemeente moet haar belofte nakomen en aan de Carmenlaan snel nieuwe woningen bouwen. Wat de SP betreft zijn dat zo veel mogelijk huurwoningen en met een zo laag mogelijke huur.