Ingezonden persbericht


Persbericht

Kelly Services stelt in internationaal onderzoek
Nederlandse baanzoekers en sollicitatieprocedure centraal

Den Haag, 29 januari 2008 - Kelly Services, internationale speler op het gebied van Human Resources, heeft wereldwijd onderzoek laten uitvoeren naar arbeid en recruitment. Het onderzoek geeft de meningen weer van meer dan 115.000 mensen in 33 landen, inclusief Nederland, met betrekking tot verschillende issues in de zoektocht naar een baan en hoe om te gaan met diverse stappen binnen een sollicitatieprocedure.

Volgens het onlangs verschenen onderzoeksrapport twijfelt bijna een derde van de Nederlandse baanzoekers of hun CV wel het beste beeld geeft van hun persoonlijkheid en kwaliteiten. Een kwart van de ondervraagden maakt zich zorgen over de eigen prestaties tijdens één-op-één sollicitatiegesprekken. Mannen zeggen meer vertrouwen te hebben in hun kunnen tijdens dit soort gesprekken dan vrouwen.

Bijna een kwart (21%) van de Nederlandse werknemers geeft toe oneerlijk te zijn over informatie die zij verstrekken in hun CV of tijdens een sollicitatiegesprek. Het gaat dan met name om negatieve details uit het verleden en lagere salarissen in het werkverleden. In totaal heeft 80% zijn CV in een online database geplaatst. Ongeveer 73% vindt online recruitment zeer tot redelijk effectief. Op de vraag hoe effectief solliciteren werd gevonden via geschreven en per post verstuurde sollicitatiebrieven, antwoordde 61% zeer tot redelijk tevreden te zijn.

Hoewel het solliciteren op zich en een sollicitatiegesprek ontmoedigend kunnen zijn, zijn het volgens de ondervraagden niet de ergste onderdelen van de sollicitatieprocedure. 49% vindt het afwachten van een reactie het vervelendst. 21% noemt het zoeken naar een baan; 17% het sollicitatiegesprek; 7% het schrijven van sollicitatiebrieven en 6% het voorbereiden van het CV.

Ook de bepalende factoren of een persoon al dan niet geschikt is voor een baan werd onderzocht. Als beste indicator werd werkervaring genoemd (36%), direct gevolgd door houding & persoonlijkheid (32%) en performance tijdens sollicitatiegesprek (19%). Factoren als opleidingsniveau, referenties en psychologische testen werden nauwelijks genoemd.

De belangrijkste resultaten zijn:

* 31% heeft twijfels of hun CV hen wel zo goed mogelijk representeert;
* 27% maakt zich zorgen over de eigen prestaties tijdens één-op-één sollicitatiegesprekken;
* 21% geeft toe oneerlijk te zijn met het verstrekken van informatie in CV of sollicitatiegesprek;
* Slechts 6% denkt dat het opleidingsniveau de beste graadmeter is of een baan al dan niet geschikt is;
* 49% vindt 'in afwachting van een reactie' het ergste aspect van een sollicitatieprocedure;
* 66% vindt dat werkgevers hen over het algemeen in sollicitatiegesprekken eerlijk behandelen.

Kelly Services, Kerkplein 3, 2513 AZ DEN HAAG
Telefoon: 070 - 426 28 00, website: www.kellyservices.nl

Over Kelly Services
Als internationale speler op het gebied van Human Resources, richt Kelly Services zich met name op werving en selectie van tijdelijk en vast personeel, on-site management en HR-oplossingen. Vertegenwoordigd in 34 landen wereldwijd, waaronder Nederland met 22 locaties, staat Kelly Services in de top-5 van 's werelds grootste uitzendorganisaties.

Kelly Services biedt personeelsoplossingen en -diensten voor opdrachtgevers in tal van sectoren: juridische dienstverlening, accountancy, kantoorservices, marketing, industrie, techniek, onderwijs en gezondheidszorg. Daarnaast zijn er drie business units voor personeelswerving binnen enkele specifieke markten: Kelly Information Technology Resources, Kelly Financial Resources en Kelly Scientific Resources. In Nederland zijn tevens de divisies Kelly Selection voor Werving & Selectie en Flex@ING operationeel.

________________________________________________
Voor meer informatie m.b.t. het onderzoek of overige redactionele informatie: Influx PR - Margienke Smit / Jakob Brons - Deventerstraat 81, 7322 JL Apeldoorn. Tel.: 055 366 3034, e-mail: margienke@influx-pr.com / jakob@influx-pr.com Pb0108