Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

`Iraniërs weer welkom in Twente'
Rector Twente tekent de petitie

Na lange onderhandelingen hebben Ministers Plasterk en Verhagen naar verluidt een akkoord bereikt met de universiteiten over de toelating van Iraanse studenten. Afgelopen weekend meldde Universiteit Twente niet langer studenten met Iraanse nationaliteit te zullen weren.

De Universiteit Twente meldde recentelijk haar deuren opnieuw te openen voor Iraanse studenten en academici. Samrad Ghane, promovendus aan de UvA en een van de initiatiefnemers van de petitie IraanseStudenten.nl, noemt dit een "uitermate positieve ontwikkeling": "dit is een logisch gevolg van wekenlange druk vanuit de academische wereld op de overheid en de universiteiten." De petitie die al door ruim honderd hoogleraren in binnen- en buitenland is ondertekend, geeft volgens Ghane "een krachtig signaal aan de bestuurders dat de academische gemeenschap de uitsluiting van bevolkingsgroepen van hoger onderwijs niet tolereert". In de TU Eindhoven zijn er klaarblijkelijk geen ontwikkelingen geweest, hetgeen inhoudt dat deze universiteit als enige Iraniërs categorisch uitsluit.

Onlangs bleek dat de regering en de universiteiten na wekenlange gesprekken besloten hebben dat algemene bachelor- en masteropleidingen opnieuw toegankelijk moeten worden. De minister en de universiteiten zijn reeds bezig het begrip `gevoelige informatie' te definiëren. Behnam Taebi, docent en promovendus aan de TU Delft: "Er moet een eenduidige definitie komen die niet voor meerdere uitleg vatbaar is. En als we dat eenmaal weten, dan is het zaak die informatie goed te beschermen tegen de verkeerde handen; dat hoeven echt geen Iraanse handen te zijn. Het principe van screening dat nu al in gevoelige plaatsen wordt toegepast is een uitstekende methode die we vooral moeten handhaven, ongeacht de nationaliteit. We verzetten ons tegen de naïeve gedachten dat met het uitsluiten van Iraniërs gevoelige informatie goed beschermd is."

De initiatiefnemers van de petitie betreuren voorts het voorbarige besluit van de regering waardoor niet alleen Nederland in de internationale academische wereld negatief in de picture staat maar ook een hele bevolkingsgroep onnodig in een kwaad daglicht is gezet. Maryam Soltanipoor, studente geneeskunde aan de UvA: "Het kwaad is al geschied, Iraniërs hebben al een stempel opgedrukt gekregen. Het zou fijn zijn als de regering volgende keer het denken niet tot na het handelen uitstelt. Als er echt gevaar op nationaal niveau dreigt dan is het toch onbegrijpelijk dat de verantwoordelijkheid klakkeloos doorgeschoven wordt naar de universiteiten. Dit leek meer op stemmingmakerij."

De petitie en de lijst van prominenten is te vinden op de website: www.IraanseStudenten.nl