Gemeente Zandvoort


Raad komt niet uit discussie 'hoe nu verder scenario's' Middenboulevard

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 29 januari stond de onthouding van de goedkeuring aan het bestemmingsplan Middenboulevard centraal. Voor de belangstellenden werd buiten de raadzaal de vergadering op een muur geprojecteerd, zodat ook daar de mensen de discussie konden volgen - hier op foto rechts. De gemeenteraad vond het niet wijs in beroep te gaan tegen dit besluit van Gedeputeerde Staten. De raad maakte een begin met de discussie over de 'hoe nu verder scenario's' - overigens zonder dat iedereen het achterste van zijn tong liet zien. Maar het draaide niet alleen om de Middenboulevard. De raad ging bijvoorbeeld akkoord met een proef in wijk Zuid met parkeermeters. PAP in plaats van BEL. Ook daarover werd een spannend debat gevoerd.

Journalistiek verslag
Hieronder volgt een journalistiek verslag van de vergadering. Dit is niet het officiële verslag of de officiële besluitenlijst, zoals die momenteel uitgewerkt worden en door de raad geaccordeerd zullen worden.

U kunt aan dit journalistieke verslag dus geen rechten ontlenen. Met het verslag wil de gemeente u een indruk geven van wat er besloten is en laten zien wat de raad wil en wenst. Het gaat uit van een samenvatting op hoofdpunten. Wilt u zelf horen wat er is besproken.

Via deze website kunt u de digitale geluidsopnamen afluisteren. Ga naar: Bestuur>Gemeenteraad>Vergaderstukken.

Toelating vervanger
Mevrouw A.M. van der Veld-de Groot wordt wederom toegelaten als tijdelijk raadslid. De burgemeester neemt haar opnieuw de belofte af - hier op foto.

Over de benoeming als lid van de verschillende raadscommissies stemt de raad apart. Zij wordt toegelaten in de commissies Raadszaken, Planning en Control en Projecten en Thema's. VVD-er Henrion Verpoorten stelt dat benoeming in de hoorcommissie naar zijn idee niet mogeijk is en op praktische bezwaren stuit. Een meerderheid van de raad stemt tegen. PvdA-raadslid P. Kuijken vindt dit laatste schandalig. 'Elke politieke partij kan vertegenwoordigd zijn in deze hoorcommissie, zo hebben we zelf afgesproken'. Hij krijgt bijval van SP-raadslid W. Paap.

Mevrouw A.M. van der Veld-de Groot legt opnieuw de belofte af.

Hamerstukken

- Bekrachtiging opdrachtverlening bestuurskrachtonderzoek
- Vaststelling van het bestemmingsplan 'Bentveld'.

Beide aangenomen.

Middenboulevard
Hoe nu verder met de Middenboulevard nu Gedeputeerde Staten hun goedkeuring hebben onthouden aan het door de gemeente vastgestelde bestemmingsplan Middenboulevard? De basis voor de discussie is de 'notitie Analyse project Middenboulevard in samenhang met project Kustverdediging' van het college. De raad spreekt lang over het onderwerp. Vele aspecten passeren daarbij de revue.

Lees de 'Analyse project Middenboulevard in samenhang met 'project Kustverdediging' - scroll naar beneden. De notitie volgt na de begeleidende brief.

Inmiddels is een nieuwe ontwikkeling snel op de voorgrond komen te staan. Op 5 februari ondertekenen het Hoogheemraadschap van Rijnland en de Gemeente Zandvoort een intentieverklaring, gericht op het versneld realiseren van een zeewaartse kustverdediging voor Zandvoort dorp. Dat stukje kust is namelijk een zwakke schakel in de duinenrij die de randstad beschermd -overigens zonder een acuut veiligheidsprobleem.Deze ontwikkeling was nog niet bekend ten tijde van het maken van het bestemmingsplan Middenboulevard en de beoordeling ervan door Gedeputeerde Staten. Het effect van deze ontwikkeling: voor 200 jaar wordt de kustveiligheid geborgd met een strook nieuw strand. Het Middenboulevardgebied komt daardoor uit de strategische zeewering. Het wordt een 'gewoon' stuk Zandvoort, waardoor er heel wat problemen vervallen, bijvoorbeeld het aanleggen van ondergrondse parkeergarages. Het zet de zaken in een nieuw perspectief.

'Boven de vergadering' hangt een GBZ-initiatiefvoorstel dat het college opdraagt een ontwerpbestemmingsplan te maken, gebaseerd op het Ruimtelijk Functioneel Plan Middenboulevard. Eigenlijk vraagt GBZ de raad aan de slag te gaan met een werkstuk uit de vorige raadscoalitie, 2002 - 2006. De wethouder zegt dat hij het Ruimtelijk Functioneel Plan niet meer in procedure brengt. Een gepasseerd station gegeven de raadsopdracht en de Ruimtelijk Functionele Verkenning die vervolgens tot stand is gekomen. Ook de raad loopt niet warm voor deze optie. Uiteindelijk trekt GBZ-raadslid Van der Veld het voorstel in.

Na een lange beraadslaging komt de raad op de navolgende punten uit.

De Gemeente Zandvoort gaat niet in beroep tegen het besluit van Gedeputeerde Staten om goedkeuring te onthouden aan het bestemmingsplan Middenboulevard. De raad erkent dat GS een punt heeft met de constatering dat er een procedurele fout is gemaakt. De meerderheid van de raad voelt dan ook niet veel voor de principiële discussie die OPZ-lid Bouberg Wilson wil voeren over de competenties van de provincie en de gemeente bij deze zaak.

Het college van Burgemeester en Wethouders zal het voorkeursrecht op grond van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten opnieuw vestigen. De wet biedt daartoe juridisch zekere mogelijkheden. Raadslid Bluijs herinnert het college eraan dat het heeft toegezegd de WVG-vestiging in de Middenboulevard ook te heroverwegen.

Wethouder Bierman pleit voor het volgen van een pad dat snel leidt tot een bestemmingsplan dat in de ogen van de Provincie wel genade kan vinden, en dat is het 'oude' collegebestemmingsplanvoorstel. Dit is ook een efficiënte manier van omgaan met mensen, middelen en tijd. De raad wikt en weegt. PvdA-raadslid Kuijken dringt er op aan dat elke partij zich uitspreekt over de scenario's zoals voorgesteld door het college. 'Dit staat nu centraal. Kom over de brug en geef een richtinggevende suggestie, waarbij u u niet vastlegt op details. Maak het bespreekbaar.'

Er lijkt een lichte voorkeur te ontstaan voor de scenario's 2 en 5 uit de notitie 'Analyse project Middenboulevard in samenhang met 'project Kustverdediging'; hierin wordt teruggevallen op het ontwerpbestemmingsplan dat het college bij de raad indiende. Bij PvdA, CDA en GBZ vindt deze richting genade. De SP steunt deze richting, maar ziet ook wel mogelijkheden in scenario 4, een geheel nieuw plan. GroenLinks-raadslid Van Deursen zou dat het liefste zien. OPZ en VVD spreken deze avond geen voorkeur uit. VVD-lid Göransson wil een aparte commissievergadering waarin de raadsleden nader kunnen bepalen hoe verder te gaan op basis van de scenario's. Zij heeft het gevoel dat de raad meer tijd nodig heeft om accuraat de koers te bepalen. Bovendien kan er in een commissie worden ingesproken. CDA-lid De Roode is verrast, omdat de fractievoorzitter van de VVD had geschreven in de raadvergadering van vanavond spijkers met koppen te willen slaan. OPZ wil, zoals dhr. Bouberg Wilson het zegt, eerst 'het speelveld verkennen'. Tevens hecht die partij eraan, de opvattingen van de betrokkenen uit de Middenboulevard, en dan met name die uit het ter discussie staande middengebied, te horen.

De raad gaat ook mee met de intentie van de projectwethouder om alle praktische gevolgen van de zeewaartse kustverdediging -zoals de veel langere strandafgangen en het re-alloceren van de strandpaviljoens- 'mee te nemen' in een aangepast bestemmingsplan Strand en Duin.

Parkeren
Er zijn verschillende voorstellen ingebracht en twee ervan worden vooraf en in de loop van het debat door de partijen ingetrokken. Daaronder het initiatiefvoorstel gericht op het invoeren van een parkeerregime Park Duijnwijk. Ook de OPZ-motie om onderzoek te doen naar oplossingen voor de bedrijven en logiesverstrekkers wordt ingetrokken nadat wethouder Tates heeft toegezegd dit op te pakken.

Uiteindelijk draait de besluitvorming om twee voorstellen gericht op Wijk Zuid.

Een is van het CDA en de PvdA. In Zuid moet volgens de twee partijen bij wijze van proef een belanghebbendenparkeren-regime (BEL) ingevoerd worden. Een idee dat kan rekenen op de steun van de bewoners. Het gaat om de leefbaarheid van de wijk die onder meer in de zomermaanden overlast ondervindt van parkeerplaatszoekende toeristen. Zowel CDA-raadslid De Roode en PvdA-raadslid Kroonberg verdedigen hun voorstel met verve. 'Dit voorstel levert duidelijkheid op in het gebied en daarmee faciliteren we de bewoners. Bovendien is er draagvlak onder de bewoners.'

Het andere voorstel is van het college. Het college wil tijdens de zomer in wijk Zuid een korte proef houden met parkeerapparatuurplaatsen (PAP), zeg maar parkeermeters, en deze proef in de commissievergadering van oktober evalueren. Lukt het om met prijsdifferentiatie de parkeerstromen te reguleren? Hiermee, stelt wethouder Tates, kunnen we een nieuwe weg inslaan: als dit gevanceerde PAP-systeem voldoet, kan dat dan misschien overgenomen worden in andere gebieden. Uiteraard hoort daarbij een straffer toezicht op de regels. VVD-Drommel ziet in deze proef een kans om het in Zandvoort gegroeide parkeersysteem een wending te geven; het voorstel van CDA en PvdA borduurt te veel voort op de oude lappendeken.

De tegenstanders van het collegevoorstel wijzen op de bewonerswensen uit Zuid. Een proef zoals het college voorstelt is goed, maar dan niet hier, zo stellen zij. GBZ-lid Van der Veld neigt naar het voorstel van het college, zij wil hierin nog een paar kleine aanpassingen. Deels wordt daaraan tegemoet gekomen. Dan wordt er gestemd.

De raad verwerpt het CDA/PvdA-voorstel met een klein verschil (één stem) en met ditzelfde verschil neemt de raad het collegevoorstel aan.

Eenmalige verhoging subsidie 2008 New Wave
Voorgesteld wordt, aan muziekschool New Wave in 2008 een extra subsidie ter beschikking te stellen van ¤ 7.500. Aangenomen.

Schietsportbaan Circuitgebied
Het voornemen om de buitenbaan voor de schietsport weer in gebruik te gaan nemen kon in de vorige raadsperiode op brede politieke steun rekenen. Nu wordt voorgesteld om een krediet ter beschikbaar te stellen om de buitenbaan voor de schietsport ten noordoosten van het Circuitpark opnieuw in gebruik te nemen.

Aangenomen, maar niet unaniem. De SP verklaart bij monde van W. Paap principieel tegen vuurwapenbezit van burgers te zijn. Het meeste verzet komt van GroenLinks. Dhr. Van Deursen vindt dat deze baan niet op deze plaats thuis hoort. Het gebruik wordt steeds intensiever, nu ook de politie en kennelijk ook Schiphol interesse toont. Hij gelooft op milieugronden niet in de haalbaarheid en zou liever elders een gebouwde voorziening zien. Wethouder Toonen geeft aan dat de milieuvergunning al is afgegeven. Een overdekte baan is geen optie, juist omdat de veiligheidsdiensten moeten oefenen in de buitenlucht. De raadsleden, die over de financiering nog zorgen hebben, zal hij nader informeren over hoe een en ander definitief geregeld wordt, maar gelet op de belangstelling hoeft voor de inkomsten niet te worden gevreesd. Met de tegenstemmen van SP en GroenLinks wordt het voorstel aangenomen.