Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie

Persbericht

|Datum|:|29 januari 2008                                                  |
|Titel|:|Tweede Kamerleden beledigen paardensporters                      |
Tweede Kamerleden beledigen paardensporters

"Paardensporters hebben alles over voor het welzijn van hun paard"

ERMELO (KNHS) - Paardensporters zijn beledigd door de opmerkingen van politici uit de Tweede Kamer. Onder anderen Kamerleden Ineke van Gent (Groen Links) en Krista van Velzen (SP) beweren dat de Nederlander zijn paarden slecht zou behandelen. Ook verwijten zij paardensportorganisaties hier niets tegen te doen. "Uit deze opmerkingen blijkt wel dat Tweede Kamerleden weinig weten over paardensportbeoefenend Nederland". Dit zegt John Bierling, algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), waar bijna 200.000 actieve paardensportbeoefenenaars bij zijn aangesloten. "Onze leden weten heel goed waar ze mee bezig zijn en hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel. De meeste paardensportbeoefenaars sparen kosten noch moeite om het beste voor hun paard te doen. Wij constateren bij de KNHS dat er meer belangstelling is dan ooit voor seminars, informatieavonden en artikelen over paardenwelzijn."

Minister van LNV Gerda Verburg heeft gisteren tijdens het debat over de nota Dierenwelzijn in de kamer het aantal verwaarloosde paarden dat de Dierenbescherming vrijdag in een artikel in de Telegraaf meldde al in een ander perspectief geplaatst: "Ja, ze hebben inderdaad tweeduizend keer in actie moeten komen. Maar van deze tweeduizend gevallen ging het veertig keer om een in beslagname van de paarden. Veertig op een aantal van 400.000 paarden dat ons land telt. Dit is één promille. Natuurlijk is ieder geval er één te veel. In de andere gevallen gaat het meestal om onwetendheid van de paardenhouder. Deze mensen kunnen met voorlichting en opleiding op het goede pad gezet worden. "

De KNHS speelt in op de groeiende belangstelling van de populaire paardensport. Zo'n 460.000 mensen beoefenen wel eens de paardensport. Bierling: "Seminars van dierenartsen, trainers, voedingsdeskundigen en paardengedragskundigen zijn enorm populair en artikelen in onze bladen over het verzorgen van paarden worden gretig gelezen. Ook via andere kanalen zuigen paardenliefhebbers informatie als een spons op: denk aan informatieve paardenevenementen en forums waar paardenliefhebbers elkaar over de verzorging van hun paarden adviseren. Jammer is dat de negatieve aspecten in de media heel zwaar benadrukt worden en totaal uit hun verband gerukt worden."

Bierling: "Als de Tweede Kamer haar huiswerk goed had gedaan dan weet ze dat al in 2003 de eerste Welzijnsnota over paarden bij de KNHS verscheen en momenteel is de tweede in de maak. Ook hebben we tweeëneenhalf jaar geleden de cursus "(Van) Paarden houden" geïntroduceerd, een cursus waarin een beginner leert een paard te houden en te verzorgen. Via ons maandblad, website en nieuwsbrieven geven wij gestructureerd voorlichting aan onze bijna 200.000 leden over voeding, training en veterinaire aspecten. Ook leidt de KNHS jaarlijks zo'n duizend instructeurs en 250 juryleden op. Deze mensen worden zorgvuldig getraind op het gebied van de omgang met paarden. Zij zijn tenslotte de eerste aanspreekpunten in het land voor mensen die kennismaken met de paardensport. Voor het rijden van wedstrijden gelden regels op het gebied van het welzijn van paarden. Houdt een lid zich hier niet aan? Dan wordt hij hier op aangesproken of moet zelfs voor een tuchtcollege verschijnen. Paardensporters die in de vrije natuur rijden of mennen worden opgeleid voor het Ruiter- en Koetsierbewijs, uitgegeven door de onafhankelijke Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Ruitersport (SRR). Het veiligheidscertificaat voor paardensportaccomodaties is in het leven geroepen om de veiligheid van paard en sporter op een hoger niveau te brengen."

De KNHS realiseert zich dat zij niet iedere paardenhouder bereikt met haar voorlichting. Bierling: "In overleg met de overheid willen wij graag een bijdrage leveren om deze groep veelal nieuwe paardenhouders met goede voorlichting te bereiken."

Ook tweevoudig Olympisch kampioene en ambassadrice van het KNHS/Rabo Talentenplan Anky van Grunsven reageert vandaag fel in een column in de Telegraaf: "Ik denk dat overbezorgdheid zelfs gevaarlijk kan zijn voor het voortbestaan van paarden. Een dier van zeshonderd kilo moet je niet willen "pamperen". Paarden verdienen gepast respect, maar mensen moeten tegelijkertijd goed beseffen dat ze gepaste leiding nodig hebben. Anders breng je pas echt mens en dier in gevaar. Als we met zijn allen goed op blijven letten en de problemen in het juiste perspectief zien en van daaruit bewust ingrijpen indien nodig, denk ik dat we in de paardenhouderij heel goed op weg zijn."