Gemeente Zwolle

Alcoholmatiging, ook in verenigingskantines

Datum uitgave persbericht: 01/29/2008

Het terugdringen van alcoholgebruik door jongeren binnen verenigingen is een belangrijk speerpunt in Zwolle en Kampen. Beide gemeenten en Sportservices sluiten convenanten met verenigingen om hen te ondersteunen en gezamenlijk het alcoholgebruik van met name jongeren in kantines te matigen.

Sport, scouting en culturele activiteiten spelen een belangrijk rol in de vrije tijd van jongeren. De schaduwzijde is dat er in sommige verenigingskantines veel alcohol gedronken wordt en het voor jongeren vaak zo gemakkelijk wordt gemaakt daar aan mee te doen. Wethouder Erik Dannenberg van de gemeente Zwolle: 'We zijn er niet op uit om het alcoholgebruik in kantines te verbieden. Het gaat om verantwoord alcoholgebruik, juist in kantines en om het naleven van de wet- en regelgeving. Verenigingen hebben veel jonge leden, die voor een frisdrankje en een zakje chips naar de kantine gaan. Als er in de kantine veel gedronken wordt, geef je een verkeerd signaal af, gedrag dat al snel door de jeugd wordt overgenomen'.

Eensgezinde wethouders

De gemeente Zwolle en Kampen en Sportservices uit beide steden gaan het alcoholgebruik door jongeren in kantines gezamenlijk aanpakken. Jan Wieten, wethouder in Kampen: 'Het is de bedoeling met de bestaande wetgeving als uitgangspunt, een klimaat binnen de verenigingen te creëren waarin bewuster wordt omgedaan met alcohol, met name als het gaat om jongeren. Daarbij moet overigens wel worden opgemerkt dat reeds een groot aantal verenigingen zich hiervoor inspant'.

De aanpak richt zich niet alleen op jongeren, maar vooral ook op besturen, barvrijwilligers, trainers en ouders. Dannenberg: 'We controleren natuurlijk of men zich houdt aan de wet- en regelgeving. Maar we zoeken vooral de samenwerking met de verenigingen en ouders; zonder hen kunnen we het probleem niet aanpakken. We hebben een plan van aanpak opgesteld dat we eerst gaan bespreken met de verenigingen. Eerst draagvlak creëren, men moet eerst inzien dat de noodzaak om tot actie over te gaan, er is.' Wieten vult aan: 'De verenigingen ondervinden zelf regelmatig problemen rond alcoholgebruik zoals agressief gedrag en overlast. Het mes snijdt dus aan twee kanten.'

Convenant

De samenwerking met de verenigingen wordt neergelegd in een convenant. In het convenant worden ondermeer richtlijnen opgenomen voor alcoholgebruik door jongeren in kantines. Wieten: 'Maar het convenant heeft de verenigingen ook wat te bieden. Er komt veel kijken bij het voldoen aan allerlei geldende wet en regelgeving zoals vergunningen aanvragen, vrijwilligers opleiden, een bestuursreglement opstellen. Het is van belang hen daarbij te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van bijeenkomsten voor vrijwilligers of een overzichtelijk schema waarmee snel bepaald kan worden aan welke bepalingen moet worden voldaan.'

Plan van aanpak

De gemeenten en de Sportservices Zwolle en Kampen hebben een plan van aanpak opgesteld dat wordt uitgevoerd door Sportservices Zwolle en Kampen. Zij schakelen indien nodig andere partners in zoals Tactus Verslavingzorg, de vrijwilligerscentrale en de Sportraad.

Bron: afdeling Communicatie