Gemeente Zwolle

Minder drank, Meer scoren!

Datum uitgave persbericht: 01/29/2008

Regionaal alcoholmatigingsprogramma jeugd vastgesteld door college van B&W

Het college van B&W Zwolle heeft het regionale
alcoholmatigingsprogramma jeugd 2007 - 2011 vastgesteld, inmiddels beter bekend onder de naam Minder drank, Meer scoren! In dit meerjarenprogramma zijn concrete activiteiten opgenomen, die betrekking hebben op de leefgebieden waar jongeren te vinden zijn: thuis, vrije tijd en onderwijs. Maatregelen op het gebied van signalering, toezicht en handhaving, opsporing eb vervolging, maken eveneens onderdeel uit van het meerjarenprogramma.

Deze week wordt in alle regiogemeenten IJsselland aandacht besteed aan het project Minder drank, Meer scoren! Naast persconferenties en berichten op de gemeentepagina´s en op websites, zijn er activiteiten georganiseerd zoals ouderavonden met het thema alcohol en jeugd en deelt het Openbaar Ministerie op scholen de jongerenkrant Ververkeerd uit over drankmisbruik. Wethouder Erik Dannenberg, voorzitter van de stuurgroep van het project heeft afgelopen dinsdag de website van het project in gebruik genomen: www.minderdrankmeerscoren.nl.

Gemeenten slaan de handen in één

De gemeente Zwolle heeft samen met de GGD IJssel-Vecht, Tactus Verslavingszorg en politie IJsselland het initiatief genomen om te komen tot een aanpak van het problematisch alcoholgebruik onder jongeren. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren te veel, te vaak en op steeds jongere leeftijd alcohol drinken, ook in de regio IJsselland. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de gezondheid van jongeren, maar ook voor de veiligheid op straat. Met 11 regiogemeenten in IJsselland hebben de initiatiefnemers een projectplan opgesteld dat het college van B&W Zwolle eind 2006 heeft vastgesteld. Uit dit projectplan is het regionale alcoholmatigingsprogramma 2007- 2011voortgekomen, dat door het college van B&W nu definitief is vastgesteld.

Activiteiten

In het meerjarenprogramma is een basispakket en een pluspakket van activiteiten, maatregelen en interventies opgenomen. Het basispakket is een gezamenlijk programma waaraan alle gemeenten deelnemen. Dit zijn activiteiten zoals het project 'Meer dan een biertje' voor dronken jongeren die strafbare feiten plegen, dat binnenkort start in Zwolle. In het basispakket is ook opgenomen dat de Jeugdgezondheidszorg op basisscholen in de contacten met ouders en kinderen structureel aandacht besteedt aan de gevaren van alcoholgebruik. Vanaf 2009 ook in het voorgezet onderwijs. De interventies uit het pluspakket kunnen door de gemeenten ingezet worden afhankelijk van de lokale problematiek. Tot de nieuwe interventies uit het pluspakket, die in Zwolle worden uitgevoerd behoren bijvoorbeeld het onderzoek door mystery guests naar de verkoop van alcoholische dranken aan jongeren en het plan van aanpak om het alcoholgebruik door jongeren in verenigingskantines terug te dringen.

Lopende lokale initiatieven op het gebied van alcohol en jeugd zijn zoveel mogelijk ingepast in het meerjarenprogramma. Er zijn nu al verschillende initiatieven op het gebied van alcoholmatiging, zoals de succesvolle kroegentocht voor ouders die in november is gehouden, de vele ouderavonden op scholen over alcohol en jeugd (Gezonde school, genotmiddelen) en de activiteit 'Outgaan in Zwolle' waarbij jongeren elkaar aanspreken tijdens het uitgaan en hen voorlichten over de gevaren van overmatig alcohol.

Centrumfunctie

Als centrumgemeente verslavingsbeleid is Zwolle verantwoordelijk voor onder andere de ambulante verslavingszorg in de regio. Vanuit deze functie spant zij zich in om verschillende partijen (instellingen en financiers) samen te laten werken op het gebied van het voorkomen van verslavingsproblemen, waaronder alcoholverslaving.

Nu er regionaal brede instemming is voor het meerjarenprogramma Minder drank, Meer scoren!, de Provincie Overijssel financiële middelen ter beschikking stelt en het college van B&W het meerjarenprogramma heeft vastgesteld, is het woord nu aan de gemeenteraad om de verworven provinciale gelden ter beschikking te stellen aan de uitvoering van het regionale basispakket.