Partij voor de Dieren


29-01-2008
`Dieren dupe van falende Voedsel en Waren Autoriteit'

29 januari 2008 - De Partij voor de Dieren is ontsteld over een uitgelekt rapport waaruit blijkt dat dieren stelselmatig slachtoffer worden van een slecht functionerende Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het geheime rapport stamt uit januari 2007, maar verantwoordelijk Landbouwminister Gerda Verburg van het CDA heeft het bestaan ervan voor de Tweede Kamer verzwegen.

Het geheime interne VWA-rapport is in handen gekomen van de stichtingen Varkens in Nood en Dier en Recht. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de VWA naar eigen zeggen slecht functioneert, vooral als het gaat om de controle op dierenwelzijn. Dierenartsen die voor de organisatie werken zouden vaak ongemotiveerd en ondeskundig zijn, of onder druk staan om mee te werken aan wetsovertredingen. Het rapport spreekt in dit opzicht zelfs over intimidatie. Processen-verbaal die bij overtredingen in de vleessector worden opgemaakt leiden vaak niet tot vervolging. En de misstanden rond veetransporten zijn geen incidenten, maar structureel van aard, zo blijkt uit het VWA-rapport.

Volgens fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is het ondenkbaar dat minister Verburg niet op de hoogte was van het bestaan van het rapport. Thieme vindt het bovendien stuitend dat de minister een betere controle op de naleving van dierenwelzijnsregels consequent van de hand heeft gewezen, terwijl -zo blijkt nu ook weer uit het VWA-onderzoek- al lang vaststaat dat die regels met voeten worden getreden.

"Wij zeggen als Partij voor de Dieren keer op keer dat het niet goed zit met de handhaving van dierenwelzijnsregels. De regelgeving en controle kunnen véél beter. Daar hebben we in Kamervragen en een motie aandacht voor gevraagd. Maar de minister is stug blijven volhouden dat er niets aan de hand is. Nu blijkt dat de misstanden een jaar geleden ook al zijn opgeschreven in een rapport van de VWA; een organisatie waarvoor de minister nota bene zelf verantwoordelijk is," aldus Marianne Thieme.

De Partij voor de Dieren zal minister Verburg morgen tijdens het Algemeen Overleg op de kwestie aanspreken.