Ministerie van Defensie

29-01-2008 20:00

OEFENING URUZGAN INTEGRATION DRAAIT OP VOLLE TOEREN

In Uruzgan Integration leren de oefenende militairen onder meer op een aanslag te reageren. - Foto: Simone van Es

De Veluwe is tot 8 februari âKlein Uruzganâ. Tot die datum houdt Defensie daar de grootscheepse oefening âUruzgan Integrationâ. Militairen van landmacht, luchtmacht en marechaussee bereiden zich daarin gezamenlijk voor op hun aanstaande plaatsing in de roerige Zuid-Afghaanse provincie.

Uruzgan Integration staat vooral in het teken van samenwerking. Die is nodig omdat de oefenende militairen van verschillende krijgsmachtdelen komen. Ze reizen in de loop van deze winter naar Uruzgan om daar de plek in te nemen van hun collegaâs van het huidige Nederlandse contingent.

Het gros van de deelnemers aan Uruzgan Integration gaat in Afghanistan aan de slag in de Battle Group, het Provinciaal Reconstructieteam en in de geniecompagnie. Samen vormen deze eenheden de zogeheten Task Force (TFU). Die helpt de lokale overheid bij de wederopbouw van Uruzgan, en het handhaven van veiligheid en stabiliteit.

Om de trainende militairen goed beslagen ten ijs te laten komen, maken de organisatoren van Uruzgan Integration gretig gebruik van ervaringen van militairen die in Uruzgan gewerkt hebben. Alle registers gaan open om maar niets aan het toeval over te laten. Het opsporen en onschadelijk maken van bermbommen en het leren reageren op aanslagen staan met stip genoteerd. Ook is er sprake van luchtsteun van helikopters en F-16âs van de luchtmacht en grootscheeps medische evacuaties met gewonden, gespeeld door leden van de Landelijke Organisatie tot Uitbeelding van Slachtoffers (LOTUS). Verder komen er tolken aan te pas en laten vertegenwoordigers van de media zich zien.

De hoeveelheid mens en materieel in Uruzgan Integration is overweldigend. Enkele getallen: 1500 militairen; zeshonderd autoâs en andere voertuigen; veertien oefenterreinen; vier oefendorpen; vliegtuigen en helikopters. Om van de eenheden die op de achtergrond een rol spelen nog maar te zwijgen. Zo leveren vijf landmachtbrigades een aandeel. Als âhofleverancierâ van Uruzgan Integration fungeert 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte.