European Union



Brussel, 29 januari 2008

Steden voor duurzame energie nemen het voortouw in de strijd tegen klimaatverandering: de Europese Commissie start een Convenant van burgemeesters

Vandaag is de Europese Commissie gestart met een Convenant van burgemeesters. Het betreft het meest ambitieuze initiatief tot dusver om de burgers te betrekken bij de strijd tegen de opwarming van de aarde. Het Convenant komt er na een informele raadpleging van tal van Europese steden, waarvan de burgemeesters samen met de Commissie aanwezig zullen zijn bij de start van het Convenant. Via het Convenant verbinden de deelnemende steden zich ertoe om verder te gaan dan de EU-doelstellingen met betrekking tot de reductie van hun CO -emissies door te kiezen voor energie-efficiëntie en acties ten gunste van hernieuwbare energiebronnen. Zowat 100 steden over heel Europa, waaronder 15 hoofdsteden, hebben reeds verklaard het Convenant te zullen steunen.

Volgens de EU-commissaris voor energie, Andris Piebalgs, "worden steden de plaats bij uitstek om nieuwe ideeën en vernieuwende projecten tegen de opwarming van de aarde te ontwikkelen. Steden zijn tevens openbare ruimten waar het mogelijk is om multiculturele, sectoroverschrijdende oplossingen te vinden en waar de particuliere en openbare belangen kunnen worden verzoend. De klimaatcrisis kan alleen maar worden aangepakt met een holistische, geïntegreerde en langetermijnbenadering, die bovenal gebaseerd moet zijn op participatie van de burgers. Deze complexe situatie kan het best op lokaal niveau worden beheerd. Daartoe moeten steden het voortouw nemen om het duurzame energiebeleid vorm te geven en moeten ze bij hun inspanningen worden aangemoedigd.

Het Convenant van burgemeesters wordt een resultaatgericht initiatief, dat zich toespitst op concrete projecten en meetbare resultaten. De deelnemende steden en regio's zullen zich er formeel toe verbinden hun CO -emissies tegen 2020 met meer dan 20% te verlagen. Daartoe zullen ze actieplannen voor duurzame energie opstellen. De burgers zullen op de hoogte worden gebracht van de stand van zaken in hun stad aan de hand van periodieke verslagen, die door een derde partij kunnen worden gecontroleerd.

De Commissie zal steun verlenen voor de uitwisseling van beste praktijken op het gebied van duurzame energie in de wereld voor de steden en regio's die het Convenant hebben ondertekend, door gebruik te maken van een "benchmarks for excellence"-mechanisme. Voorts is de Commissie van plan om te onderhandelen over de deelnemingsvoorwaarden voor andere belangrijke actoren bij het Convenant. Een secretariaat van het Convenant, dat wordt gefinancierd via het "Programma Intelligente energie - Europa", zal de controle, de ontwikkeling van netwerken en de promotie van deze nieuwe uitdaging op zich nemen.

De ontwerptekst van het Convenant is het resultaat van een informele raadpleging van een groot aantal steden in heel Europa. Na die raadpleging hebben zowat 100 Europese steden, waaronder 15 hoofdsteden, hun interesse voor het Convenant reeds kenbaar gemaakt. Verkozen afgevaardigden van Londen, Helsinki, Riga, Berlijn, Bonn, Milaan, Venetië, Nantes, Ljubljana, Warschau en andere steden zullen de start van het Convenant bijwonen. Ook Commissaris Piebalgs en de voorzitter van het Comité van de Regio's, Michel Delebarre, zullen aanwezig zijn.

Nu is het tijd om een definitieve versie van het Convenant op te stellen, door middel van een formele raadpleging, en moet een periode worden ingesteld waarin steden zich formeel bij het Convenant kunnen aansluiten. Voorts zal een aantal debatten en evenementen op hoog niveau plaatsvinden om de deelnemingsvoorwaarden voor financiële entiteiten en de "benchmarks for excellence" in het Convenant uit te werken. De eerste groep steden die het Convenant willen ondertekenen, zal zijn toetreding ten laatste tijdens de volgende "EU-Week van de duurzame energie" formeel bekendmaken.