Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland in Europa op bres voor kinderrechten

29 jan 2008 | 'De Europese Unie is een waardengemeenschap die haar invloed in de wereld vaker en efficienter moet aanwenden om het respect voor mensenrechten te bevorderen.' Dat zei minister Verhagen vandaag in Brussel na gesprekken met EU-commissaris voor Externe Betrekkingen Ferrero-Waldner, Hoge Vertegenwoordiger Solana en de voorzitter van het Europees Parlement Poettering. Verhagen (l) en Poettering
Verhagen (l) en Poettering
Foto: Europees Parlement

Nederland wil dat mensenrechten een rol spelen in de volle breedte van het beleid van de Europese Unie, ook op het terrein van handel en ontwikkelingssamenwerking.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft onder meer het intiatief genomen voor een Europees importverbod op producten die tot stand zijn gekomen door gedwongen kinderarbeid. 'Ik ben me ervan bewust dat dit ingewikkeld is, maar bij de verdediging van de rechten van het kind kan de EU echt een verschil maken.' Over de hele wereld zijn meer dan 150 miljoen kinderen het slachtoffer van de ergste vormen van kinderarbeid.

Mensenrechten staan centraal in het buitenlandse beleid van Nederland. 'Dat is essentieel voor veiligheid en vrede in de wereld', aldus Verhagen. 'Maar de laatste jaren staan mensenrechten onder druk. Geloof, traditie of religie worden gebruikt als excuus om het met de mensenrechten niet zo nauw te nemen. Daarom zal nederland actief opkomen voor mensenrechten.

Eind vorig jaar nam de regering een strategie aan met meer dan honderd concrete maatregelen om het respect voor mensenrechten te bevorderen. De Europese Unie speelt daarbij een belangrijke rol.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl