Verpakkingsbelasting bij het grofvuil


AMSTERDAM, 20080129 -- Via de internet-community Belastinglobby ondertekenen Nederlandse belastingbetalers de actie 'Verpakkingsbelasting bij het grofvuil'. Op www.belastinglobby.nl tekenen belastingbetalers wekelijkse acties voor belasting-verlagingen met als doel meer besteedbaar inkomen, minder belastingen en een betere besteding van belastinggeld. De actie van belastingbetalers 'Verpakkingsbelasting bij het grofvuil' is één van vele acties die gaan volgen.

Minder verpakkingen is een nobel streven. Het verbetert het milieu door minder afval. Maar het kabinet gedraagt zich als de vuilnismaffia in Napels door met de verpakkingsbelasting de burger bij elke aankoop een klein bedrag af te persen. Net als bij de meeste belastingen zoals de vliegtax, worden Nederlandse belastingbetalers al weer veel meer belast dan de inwoners van de meeste andere landen. Burgers hebben geen alternatief behalve niets meer kopen, er wordt geen compensatie geboden door bijvoorbeeld een lagere inkomstenbelasting.

Het verdelen van de verpakkingenbelasting over verschillende materialen maakt de heffing tot een drama met 21 tariefsoorten. Sinds 1 januari 2008 moeten nog veel meer bedrijven dan voorheen hun verpakkingen gaan sorteren, wegen en administreren. Het bestaande verpakkingenbesluit levert 115 miljoen euro per jaar op. De nieuwe verpakkingbelasting zal dat met 250 miljoen euro verhogen en de burger weer meer koopkracht kosten. Het verpakkende en uitpakkende bedrijfsleven wentelt de rekening af op de consument om zo de heffingen en administratiekosten te financieren. Dit past niet in de doelstelling van de overheid om de administratieve lastendruk te verminderen. De verpakkingsbelastingswet is duidelijk niet getoetst aan uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. De verpakkingenbelasting in deze vorm moet bij het grofvuil worden gezet.

Over Belastinglobby

Belastinglobby is begonnen op 1 september 2007 en is de niet-politieke internet-community voor en door alle Nederlandse belastingbetalers. Deze betalen samen jaarlijks ruim 130 miljard euro aan belastingen. Belastinglobby geeft iedereen, ongeacht financiële positie, leeftijd of politieke kleur, de mogelijkheid om hun stem te laten horen. Naast één keer in de vier jaar op politici en hun plannen, kunnen belastingbetalers nu elk uur van de dag hun stem laten horen door acties te tekenen. Acties die belastingen verlagen, het besteedbaar inkomen verhogen en de resterende belastingen beter besteed laten worden. De wekelijkse acties worden in de media gebracht en op termijn op de politieke agenda geplaatst door te lobbyen met het aantal belastinglobbyisten en stemmen. De oprichters van Belastinglobby zijn geen lid van een politieke partij.

Belastinglobby streeft naar:

1. Meer besteedbaar inkomen
2. Minder belastingen
3. Betere besteding van belastinggeld

Doe mee, tel mee, stem mee

Tekenen voor de actie van belastingbetalers 'Verpakkingsbelasting bij het grofvuil' of één van de andere belastingverlagende acties kan gratis via de website www.belastinglobby.nl. Of via mobiel, door een SMS bericht te sturen naar nummer 3010 met de tekst LOBBY VERPAKKING (0,60 e.p.o.b.)