GAIA


Persbericht © GAIA

29 januari 2008

VIJF HANENVECHTERS UIT SINT-TRUIDEN VEROORDEELD

Rechtbank Hasselt kent GAIA 1 euro morele schadevergoeding toe

Vijf hanenvechters, die op 30 september 2006 in Zepperen (een deelgemeente van Sint-Truiden) na een tip van GAIA door de politie betrapt werden, zijn vandaag schuldig bevonden door de rechtbank van eerste aanleg van Hasselt. Hendrik M., Eric L., Freddy S., Roger C. en Guido V. werden elk veroordeeld tot een boete van 2750 euro en een definitief verbod op het houden van vechthanen. GAIA, die klacht indiende en zich burgerlijke partij stelde, kreeg 1 euro morele schadevergoeding van de rechtbank. De
dierenrechtenorganisatie reageert tevreden met de uitspraak.

"De rechtbank geeft een duidelijk signaal dat dergelijke illegale wreedheden niet getolereerd worden", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

De politie kon de vijf veroordeelde hanenvechters identificeren. Ter plaatse nam de politie een dode haan en een met bloed besmeurde, nog levende haan, in beslag. Een bloedspoor leidde naar een hok op een terrein dat toebehoort aan een van de beklaagden.

De hanenvechters (een van hen liet verstek gaan) ontkenden voor de rechtbank dat ze ook maar iets met de zaak te maken hadden en putten zich uit in allerlei uitvluchten. Maar de rechter acht de feiten voldoende bewezen.
Hanengevechten zijn in ons land verboden sedert 1929. Sinds 1991 stelt de dierenwelzijnswet al wie "op enigerlei wijze deelneemt", toeschouwers inbegrepen, strafbaar aan dierenmishandeling.