Gemeente Zijpe


2008-01-29 Startnotitie versterking Hondsbosche en Pettemer zeewering

Het dagelijks bestuur van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de startnotitie voor de milieueffectrapportage (MER) voor de dijkversterking van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering vastgesteld. Dit is een belangrijke stap in de planvormingprocedure ter voorbereiding op de dijkversterking. In deze startnotie staan de alternatieven voor de versterking. De alternatieven zijn op een interactieve manier met de belanghebbenden totstandgekomen. De dijkversterking zal naar verwachting vanaf 2010 worden gerealiseerd.

Alternatieven

Het eerste alternatief is het zeewaarts versterken van de dijk door middel van het aanbrengen van extra zand voor de dijk. Het tweede alternatief is een combinatie van het versterken van het binnentalud door bijvoorbeeld een versterkte grasmat en maatregelen op de kruin en/of het verruwen van het buitentalud. De derde optie is een combinatie van een beperkte kruinverhoging en maatregelen aan het verlengen van het buitentalud. Het vierde alternatief is het versterken van de dijk door alleen een kruinverhoging. Het dagelijks bestuur van HHNK heeft besloten ook dit alternatief als enkelvoudige oplossing mee te nemen in de beoordeling. In 2008 worden de alternatieven in het MER beoordeeld op de effecten voor de omgeving. Deze effecten zijn onder meer kustmorfologie, natuur, landschap en cultuurhistorie, woon- en leefmilieu, maatschappelijke kosten en baten, recreatie, economie, toerisme, landbouw en kosten voor aanleg en onderhoud.
Uitgangspunten

Sinds begin 2007 is het hoogheemraadschap gestart met de uitvoering van de planvorming voor de dijkversterking van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben het hoogheemraadschap een aantal uitgangspunten voor de oplossingsrichting meegegeven. Op het moment dat bovengenoemde effecten bekend zijn, worden de uitgangspunten meegewogen de uiteindelijke oplossing van de dijkversterking.
Bewoners en belangengroepen bij plan betrokken

Het hoogheemraadschap heeft in samenwerking met de betrokken overheden naast experts van overheden en technologische instituten, ook belangengroepen en bewoners betrokken bij het opstellen van de startnotitie. Tijdens drukbezochte bijeenkomsten in Petten konden zij in werkateliers aangeven wat zij van verschillende oplossingrichtingen vonden. Er zijn duidelijke verschillen in belangen naar voren gekomen. De m.e.r.-procedure moet helderheid bieden welke belangen het zwaarst wegen. Het bestuur van HHNK maakt de uiteindelijke keuze die ter goedkeuring wordt voorgelegd aan Gedeputeerde Staten.

Planning

De startnotitie wordt nu aan Gedeputeerde Staten aangeboden. Zij zullen het naar verwachting vanaf eind februari 2008 voor zes weken ter inzage leggen.Tijdens de ter inzage termijn wordt door HHNK een informatiebijeenkomst georganiseerd waar de inhoud van de startnotitie wordt toegelicht. Voor deze bijeenkomst worden de belanghebbenden uitgenodigd.