B EN W BERICHTEN 2008 -
Gemeente Rotterdam
COLLEGEVERGADERING VAN 29 JANUARI

Burgemeester

1. (29-01) Het College stelt op 28 februari de Burgerzaal beschikbaar voor de conferentie 'Samenleven in de Stad'. De burgemeester treedt op als gastheer. Doel van de conferentie is uitwisseling van kennis en ervaring met projecten die de wijksamenhang versterken. Daarnaast is de bijeenkomst bedoelt om netwerken op dit gebied op te bouwen en te versteken. Het project Samenleven in de Stad is een uitwerking van een initiatief van de Duitse en Nederlandse regering om de onderlinge band te versterken. Rotterdam neemt daarin samen met de steden Arnhem, Duisburg en Keulen in deel.

2. (29-01) Op vrijdag 15 februari vindt in de Burgerzaal de uitreiking plaats van de Rotterdam Promotie Prijs 2007 aan de heer Herman den Blijker en de heer David Crouwel. De burgemeester zal de prijsuitreiking verrichten.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (29-01) Het College heeft als aandeelhouder van Havenbedrijf Rotterdam N.V. (HbR) besloten om de heer R.J.N. Abrahamsen voor een tweede termijn van vier jaar te benoemen tot lid van de Raad van Commissarissen van het HbR.

2. (29-01) Het College heeft ingestemd met de begroting van ROM-Rijnmond 2008 en draagt volgens de door de BOR-leden vastgestelde verdeelsleutel bij aan de kostenbegroting.

3. (29-01) Het College heeft besloten de uitvoering van de nautische bevoegdheden voor alle stedelijke havens in Rotterdam onder te brengen bij de Havenmeester Rotterdam. Hiermee wordt een eenduidig loket gecreëerd waardoor meer klantgericht kan worden geopereerd.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

* (29-01) Het college heeft als enige aandeelhouder van de RET NV de heren Jan Cees van Duin en Hugo Keuzenkamp, met terugwerkende kracht per 1 oktober 2007, herbenoemd als commissarissen van de RET NV.

* (29-01) Het college heeft de reactie aan het BurgerPanel Rotterdam over het onderzoek naar zwerfvuil in een tweetal wijken vastgesteld. Het college onderschrijft de verschillende conclusies, onder andere over het vergroten van de bekendheid van het meldingennummer 0800-1545.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (29-01) Het college heeft besloten de ingebrachte zienswijzen tegen het plan Witte de Withstraat 45 ongegrond te verklaren en de vrijstelling en een bouwvergunning te verlenen ten bate van het wijzigen van beletage en souterrain van kantoor naar horeca.

2. (29-01) Het college heeft besloten de ingebrachte zienswijzen tegen het plan Westersingel 1-3/Westkruiskade ongegrond te verklaren en vrijstelling en een bouwvergunning te verlenen ten bate van het vergroten van het restaurant. De uitbreiding van het restaurant past in het nieuwe horecabeleid.

3. (29-01) Het college heeft besloten particuliere woningen in de Schietbaanstraat en de 1e Middellandstraat in het Oude Westen aan te schijven op het wegwerken van het vele achterstallig onderhoud. Deze beslissing heeft te maken met het feit dat de veiligheid in het Oude Westen nog niet op het door het college gewenste niveau is. Overlast en veiligheidproblemen hangen namelijk voor een deel samen met het gebruik en de 'uitstraling' van panden. Het college stelt de raad voor om in deze straten in totaal 36 panden aan te wijzen voor verbeteraanpak, zodat de eigenaren in aanmerking kunnen komen voor een subsidie particuliere woningverbetering.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (29-01) Het college heeft besloten om, per 1 april 2008, een overeenkomst aan te gaan met fitnessbedrijf 'Fit For Free'. Hierdoor kunnen medewerkers tegen aantrekkelijke voorwaarden aan fitness doen. Voldoende lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid en welzijn van medewerkers en kan daardoor een bijdrage leveren aan het (verder) terugdringen van het ziekteverzuim. Vanuit deze visie heeft de dienst Sport en Recreatie in opdracht van het Concernberaad in 2006 bij wijze van een proef een activiteitenprogramma voor Concernsports ontwikkeld met een attractief, uitdagend en grensverleggend sportprogramma. Medewerkers kunnen hierbij deelnemen aan clinics, kennismaken met nieuwe sporten en sporten in competitieverband.

2. (29-01) Het college heeft besloten de wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie te machtigen om namens het college de convenanten met de dagelijkse besturen van de deelgemeenten te tekenen.

3. (22-01) Het college heeft in het kader van de collegeprioriteit om 25% van de Rotterdamse vergunningen te schrappen en vervangen door minder belastende regels, alle gemeentebladen tussen 1852 en 2007 laten doorlichten op actualiteit. Dit heeft geleid tot het schrappen van 1900 gemeentebladen. Deze gemeentebladen kunnen worden ingetrokken omdat ze verouderd of in tijd uitgewerkt zijn.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (29-01) Het college heeft de nadere regel 'Subsidieplafond Participatie & Burgerschap 2008' vastgesteld en ter kennisname naar de raad gestuurd. Het college stelt met de nadere regel jaarlijks het subsidieplafond vast, na de vaststelling van de gemeentebegroting. Het subsidieplafond voor 2008 is in totaal ¤ 8.2000.000,-. Dit bedrag is verdeeld over zes verschillende prestatievelden. Deze prestatievelden zijn Nederlands leren, Rotterdam Idee, Non-formele educatie, Emancipatie, Anti-discriminatie, Stimuleringsinitiatieven en Stadsburgerschap.

2. (29-01) Het college van B en W heeft op 29 januari 2008 besloten zich aan te sluiten bij de actie 'Leiderschap gevraagd' van Amnesty International door het ondertekenen van een intentieverklaring. Hiermee verklaart de gemeente Rotterdam dat binnen het concern geen plaats is voor discriminatie en dat diversiteit wordt gerespecteerd en optimaal benut. De verplichtingen die uit deze voortvloeien, zijn integraal opgenomen in het gemeentelijke personeelsbeleid. Deelname aan de actie wordt door het College onder de aandacht gebracht van de gemeentelijke diensten en van het bedrijfsleven. In de gemeentelijke communicatiemiddelen zal ook aandacht worden besteed aan de intentieverklaring.

3. (29-01) Het college van B en W heeft op 29 januari 2008 ingestemd met de oprichting van een designplatform en besloten het eerste activiteitenprogramma 2007-2008 van het Designplatform Rotterdam (DpR) eenmalig financieel te ondersteunen met ¤ 70.000,--. Hiervan komt ¤¤ 50.000,-- uit het Uitvoeringsprogramma Creatieve Economie van het OBR en ¤ 20.000,-- uit de Rijksgelden voor Beeldende Kunst en Vormgeving van de dKC. Dit besluit is mede gebaseerd op een advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Dit advies 'To be made in Rotterdam' pleit voor de oprichting van een designplatform in Rotterdam. Het werkplan 2007-2008 van het DpR voorziet in debatten met het publiek, vlag plantsessies met de sector en bijeenkomsten tussen opdrachtgevers, het onderwijs en de designsector.

4. (29-01) Op dinsdag 29 januari 2008 heeft het college van B en W besloten de heer C.P.G. van Oostrom (1970) per direct te benoemen tot lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Rotterdams Philharmonisch Orkest voor een periode van maximaal 4 jaar. Hij is momenteel CEO van het bedrijf OVG, Asset Management. Daarnaast zet hij zich in voor allerlei goede doelen en denktanken. De Raad van Toezicht draagt de heer van Oostrom voor vanwege zijn uitmuntende staat van dienst, zijn nauwe band met de stad Rotterdam en zijn grote liefde voor het RPhO en de klassieke muziek in het algemeen. Hij volgt de heer P. Witteman op die zijn functie heeft neergelegd in verband met zijn beperkte beschikbaarheid.

5. (29-01) Op dinsdag 29 januari 2008 heeft het college van B en W ingestemd met de benoeming van de heer G. Spierings (1955) als algemeen directeur van de stichting Jongerenhoofdstad 2009 per 1 januari 2008. De heer Spierings was tot eind 2007 werkzaam als Stadsmarinier van het Oude Noorden. Eerder was hij binnen de Bestuursdienst Rotterdam, coördinator Grote Steden Beleid Sociaal en secretaris van de Taakgroep Sociale Infrastructuur. Hij volgt de heer P. Boekhoud op die zijn functie eind 2007 heeft neergelegd wegens zijn drukke werkzaamheden bij het Albeda College.

Schriftelijke vragen

(29-01) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

* mevrouw B. Gülmüs (PvdA) over Verkeerssituatie rondom scholen en kinderdagverblijven.

* de heer M. Celik (PvdA) over het artikel in NRC Handelsblad van 12 december 2007 inzake aandacht voor vaardigheid met getallen in voorschoolse educatieprogramma's.

* de heer R. Buijt (Leefbaar Rotterdam) over het artikel in het Algemeen Dagblad van 18 december 2007 inzake controle leerplicht tijdens het offerfeest.