Platform Biologica


Minister Verburg op bezoek bij biologische boeren

Minister Verburg is op dinsdag 29 januari op werkbezoek geweest bij het biologisch melkveebedrijf Arie en Petra van den Berg in Schipluiden. Het bedrijf is een voorbeeld van multifunctionele landbouw met agrarisch natuurbeheer, zorg en educatie. Minister Verburg onderstreepte het belang van een landbouw die midden in de samenleving staat.

Het werkbezoek werd georganiseerd door de Vakgroep Biologische Landbouw van Biologica en LTO. Het bedrijf van Arie en Petra van den Berg doet onder andere veel aan educatie en ontvangt jaarlijks 40 schoolklassen uit de omringende steden zoals Delft en Rotterdam. De stedelijke omgeving vraagt om deze andere aanpak van het boerenbedrijf, aldus Arie van den Berg. Minister Verburg onderstreepte het belang van een landbouw die midden in de samenleving staat en gaf aan dat we daarop trots moeten zijn.

Aandacht voor beleid
Verburg zei te verwachten dat de samenwerking tussen de biologische en gangbare landbouw binnen LTO (Land- en Tuinbouworganisatie Nederland) verder op gang komt. Ook werd stilgestaan bij het nieuwe regeringsbeleid voor de biologische landbouw. De Vakgroep Biologische Landbouw, die binnen LTO de belangen behartigt van biologische boeren, vroeg bij Verburg aandacht voor groenblauwe diensten (zoals natuurbeheer) die de biologische landbouw levert. De Vakgroep is van mening dat deze vergoed moeten worden in de vorm van een hectarepremie.