Technische Universiteit Delft

Gasinjectie
door M&C

Promotie van dhr. D.O. Christensen: "Distributed Secondary Gas Injection via a Fractal Injector - A Nature-Inspired Approach to Improving Conversion in Fluorized Bed Reactors"

30 januari 2008 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer D.O. Christensen | Master of Applied Science, Canada promotor | Prof.dr.ir. M.O. Coppens (TNW)

Distributed Secondary Gas Injection via a Fractal Injector - A Nature-Inspired Approach to Improving Conversion in Fluorized Bed Reactors
De conversie in een fluïde bed in het bellenregime wordt beperkt doordat de stofoverdracht en het contact tussen het gas en de deeltjes vaak slecht zijn. Het meeste gas is als bellen in de reactor aanwezig. Dit zorgt voor een kleine oppervlakte-volume verhouding. De bellen zijn arm aan katalysator deeltjes en het contact is dus slecht. De chaotische beweging van de bellen is moeilijk te voorspellen en hangt af van de afmetingen van de reactor. Dit maakt het opschalen van fluïde bedden erg moeilijk. In dit proefschrift wordt een nieuwe manier om deze problemen op te lossen voorgesteld.

De natuur maakt gebruik van vertakte fractale structuren, zoals bomen en longen, die zorgen voor een goede stofoverdracht en een hoge oppervlakte-volume verhouding. Het opschalen van dit soort structuren is makkelijk, wat belangrijk is als de boom of long groeit. Dit idee kan ook op fluïde bedden toegepast worden. Een fractale injector is ontwikkeld voor zowel 2-D als 3-D systemen om een deel van het totale gasdebiet op verschillende hoogtes in het bed te introduceren. Om het effect van deze secondaire gasinjectie op het gedrag van het fluïde bed te bepalen, richt deze studie zich op vier aspecten: het effect op de hydrodynamica, de mechanismen die zorgen voor dit effect, de verblijftijd en menging van het gas in de reactor, en de invloed op de conversie en selectiviteit van de reactor.

Uit de resultaten blijkt dat de beldiameter afneemt tot 30% (~70% minder volume) met hogere volumes van secondaire injectie en het contact tussen het gas en de deeltjes is verbeterd. Uit de resultaten van die experimenten en modellen blijkt dat de conversie en selectiviteit stijgt wanneer de fractale injector in gebruik is in een fluïde bed. Mechanismen voor deze effecten worden voorgesteld.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 20 december 2007