Waterschap Regge en Dinkel


Waterschapsverkiezingen nieuwe stijl

Van 13 tot en met 25 november 2008 houden alle 26 waterschappen in Nederland gelijktijdig hun verkiezingen.

De verkiezingen vinden in een nieuwe vorm plaats. De belangrijkste verschillen met de verkiezingen in 2004 (en eerder) zijn:


· er wordt gekozen via een lijstenstelsel, in plaats van via een personenstelsel. Dit betekent dat er niet meer wordt gekozen voor een persoon, maar voor een kandidaat op een lijst van een geregistreerde belangengroepering. Dit zijn bijvoorbeeld de land- en tuinbouworganisaties, natuur- en milieuverenigingen, politieke partijen, mannen- en vrouwenverenigingen, woningbouwverenigingen, allochtone verenigingen, ondernemersverenigingen, bond van beroepsvissers, hengelsportverenigingen, natuur- en recreatieverenigingen, jachtverenigingen, watersportverenigingen, vakorganisaties, Rotary clubs e.d., Kamer van Koophandel etc. De verkiezingen gaan dus meer lijken op bijvoorbeeld de gemeenteraadsverkiezingen.


· het algemeen bestuur bestaat vanaf 1 januari 2009 uit 27 zetels. Nu zijn dat er nog 30.


· 18 van de 27 zetels worden verdeeld door rechtstreekse verkiezingen. Alleen ingezetenen mogen stemmen;


· van de 27 zetels zijn 9 zogenaamde `geborgde zetels': 4 ongebouwd,

1 natuurterreinen en 4 bedrijfsgebouwd. Deze zetels worden ingenomen door kandidaten benoemd door LTO Noord, Bosschap en Kamer van Koophandel.


· de categorie gebouwd verdwijnt.


· iedere ingezetene ontvangt dus nog maar één stembiljet.


· met uitzondering van de geborgde zetels staat de zetelverdeling voorafgaand aan de verkiezingen niet meer vast. De uitslag van de verkiezing bepaalt de verhouding tussen partijen.


· er zijn geen kiesdistricten meer.


· naast stemmen per post, kan er ook via internet een stem worden uitgebracht.

Eerst registreren?
Om mee te kunnen doen aan de verkiezingen, moeten belangengroeperingen zich bij het stembureau van het waterschap registreren. Naar verwachting kunnen belangengroeperingen dit vanaf april 2008 doen. De datum vanaf wanneer registratie mogelijk is, is afhankelijk van wetgeving die op dit moment nog in procedure is. Zodra duidelijk is, wanneer registratie mogelijk is, wordt u daarover zo snel mogelijk via deze site en een advertentie geïnformeerd.

Informatie
Op woensdag 30 januari a.s. wordt een eerste informatiebijeenkomst gehouden.
Binnenkort wordt u via deze website hierover en over het project waterschapsverkiezingen nader geïnformeerd. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Marike Bezema,projectleider waterschapsverkiezingen 2008, tel: 0546-832996 of via email: m.f.bezema@wrd.nl