Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 18 januari 2008

15 jaar VSB Poëzieprijs

Bekendmaking nominaties op woensdag 30 januari om 21.00 uur in Paradiso Amsterdam.

Stichting VSB Poëzieprijs heeft het genoegen u uit te nodigen voor de bekendmaking van de nominaties voor de VSB Poëzieprijs 2008. De belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandstalige taalgebied beleeft dit jaar zijn 15e editie. De bekendmaking vindt plaats op woensdag 30 januari om 21.00 uur in Paradiso in Amsterdam, tijdens het Gedichtenbalprogramma van het literaire festival Weerwoord. De VSB Poëzieprijs vormt een belangrijk onderdeel van de landelijke 'De week van de poëzie', die plaatsvindt van 5 tot en met 11 april.

De VSB poëzieprijs, een bedrag van ¤ 25.000,- en een kunstwerk van Linda Verkaaik is bestemd voor een bundel Nederlandstalige poëzie die het afgelopen jaar voor het eerst in druk verscheen. De VSB Poëzieprijs is de belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied. Laureaat vorig jaar was Tomas Lieske, met zijn bundel 'Hoe je geliefde te herkennen' (Querido). De VSB Poëzieprijs is vijftien jaar geleden ingesteld door het VSBfonds op initiatief van De Rode Hoed.

Jury

De jury van de VSB Poëzieprijs 2008 bestaat uit:

* Odile Heynders, voorzitter (literatuurwetenschapper Universiteit van Tilburg)
* Dirk van Bastelaere (dichter en essayist)

* Gaston Franssen (literatuurbeschouwer; docent Nederlandse letterkunde UvA)
* Fouad Laroui (schrijver, dichter, essayist; medewerker Franse letterkunde UvA)
* Janita Monna (publicist, redacteur, organisator; tot voor kort programmeur Poetry International)

De bekendmaking van de laureaat en de uitreiking van de VSB Poëzieprijs vinden plaats op vrijdagavond 11 april in De Rode Hoed te Amsterdam.

Meer dan de prijs

Net als voorgaande jaren organiseren School der Poëzie en De Rode Hoed, vanaf de nominatie tot en met de uitreiking van de VSB Poëzieprijs, veel activiteiten in het hele land. Zo is er een poëziewedstrijd voor kinderen en jongeren, zijn er masterclasses, een poëziedokter die per email adviseert, poëtische animaties en het VSB jongerendebat (www.versgedicht.nl). De Rode Hoed organiseert Dichtersavonden, een prijsvraag voor beginnende componisten, die de genomineerde poëzie op muziek zullen zetten, de expositie 'Dichter bij handschrift' en de website www.ikdicht.nl. Al deze activiteiten maken deel uit van 'De week van de poëzie'.

Landelijke Week van de poëzie (www.weekvandepoezie.nl) 'De week van de poëzie' wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden van 5 tot en met 11 april en heeft als thema 'De eerste liefde'. De programma's rond de VSB Poëzieprijs vormen een belangrijk onderdeel van 'De week van de poëzie'. Meer informatie over 'De week van de poëzie' ontvangt u binnenkort.

Het VSBfonds en de VSB Poëzieprijs

Met zijn financiële steun aan de VSB Poëzieprijs onderstreept het VSBfonds zijn belang bij kwalitatief hoogwaardige poëzie. Daarnaast wil het VSBfonds de waardering voor taal en literatuur onder een breed publiek vergroten. Op het gebied van Kunst en Cultuur ondersteunt het VSBfonds projecten die een bijdrage leveren aan nieuw cultureel burgerschap en het creëren van 'maatschappelijk geluk'. (www.vsbfonds.nl).

Weerwoord festival

Van vrijdag 25 tot en met donderdag 31 januari 2008 organiseren de Leidsepleintheaters voor de vijfde keer het literaire festival Weerwoord (www.weerwoordfestival.nl). Tijdens het gevarieerde Gedichtenbalprogramma, aan de vooravond van Gedichtendag, worden de genomineerde bundels gepresenteerd.

Voor de pers

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met 'Claire Beke - Communicatie in Cultuur', +31 (0) 10 425 03 44 / persinfo@vsbpoezieprijs.nl / beke@communicatieincultuur.com, of met Myrle Tjoeng, projectleider VSB Poëzieprijs, +31 (0) 20 638 56 06.