Ingezonden persbericht


Woensdag 30 januari, 21.30 uur

Schuttershof, Schuttershofstraat 1, Middelburg

Entree: 15/12 euro

Ricky Randimbiarison en Vazimba (Madagascar)

(Niet-westers)

De culturele smeltkroes Madagaskar kent een unieke en rijke muziekcultuur waarin invloeden uit Afrika, Indonesië, India, Arabië en Portugal hand in hand gaan. Zo stamt de valiha (een staafciter van bamboe) uit Zuidoost-Azië, hebben de meerstemmige zangpartijen Afrikaanse wortels en ligt de oorsprong van de weemoedige melodieën in Portugal. Zanger en instrumentalist Randimbiarison (1964), een van de belangrijkste musici van het eiland en kenner bij uitstek van de Malagassische muziek, gebruikt de traditionele muziek als basis voor zijn sprankelende composities. Op eigentijdse wijze vermengt hij de vocale polyfonieën en de verschillende percussie- en snaarinstrumenten tot een melodieus en magisch geheel. Vanaf midden jaren negentig kwamen zijn platen uit in Europa. Sommige kenners zagen overeenkomsten met Braziliaanse muziek, wat uiteindelijk resulteerde in een c.d. met de vermaarde percussionist Airto Moreira.

Zondag 3 februari, 15.30 uur

Zeeuwse Concertzaal / Verwerijstraat 14, Middelburg

Entree: 12/10 euro

Schubert's Winterreise door Tini Mathot (fortepiano) en Klaus Mertens (bas-bariton)

(Klassiek)

'Kom vanavond naar Schober, dan zal ik een cyclus ijselijke liederen voor u zingen. Ik ben benieuwd naar uw gedachten erover. Mij hebben ze dieper geraakt dan alle liederen hiervoor.' Inderdaad schetste Schubert die avond in 1827 - misschien wel als weerschijn van zijn inmiddels verzwakte gezondheid - een beklemmende herinnering aan een zomer vol liefde, een Winterreise naar het rijk van het onmogelijke.

Bas-bariton Klaus Mertens neemt de rol van wanhopige geliefde op zich, begeleid door Tini Mathot op een originele Rosenberger uit Schuberts tijd. Dit instrument was voor Mathot ook de directe aanleiding om de cyclus in 2006 samen met Mertens op te nemen.

'Met zijn bedachtzame toon lijkt Mertens voor sommigen de aanzet te hebben gegeven tot een lange, barre tocht. Voor diegene die het kan waarderen is het echter allesbehalve een strafexpeditie, maar veeleer een sprankelende aanwinst voor de cd-kast,' berichtte het Tijdschrift Oude Muziek toen, en de concerten beloven even indrukwekkend te worden.

Willem Kniknie
Directeur MuziekPodium Zeeland
Tel. 06-48529010
E-mail: w.kniknie@muziekpodiumzeeland.nl

MuziekPodium Zeeland
per adres:
Grote Kerk Veere
Oudestraat 26, 4351 AV Veere
Tel. 0118-623650 / Fax. 0118-624754
Reserveren: 0900-3300033
E-mail: w.kniknie@muziekpodiumzeeland.nl
Website: www.muziekpodiumzeeland.nl