Waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland neemt afscheid van molenbeheer

Op woensdag 30 januari a.s. draagt Waterschap Rivierenland op symbolische wijze de laatste vier poldermolens over aan de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV). Hiermee neemt het Waterschap afscheid van het molenbeheer. De overdracht start om 15.00 uur met een overhandiging van sleutels bij de Hofwegense molen in Bleskensgraaf.

Watermolens
De vier molens, afkomstig uit de 16e eeuw, deden in het verleden dienst als watermolen en staan op de rijksmonumentenlijst. Het betreft de Hoekmolen in Hei en Boeikoop, de Hofwegense molen in Molenaarsgraaf, de Broekmolen in Streefkerk en de Wingerdse molen in Oud Alblas.
Tot het eind van de jaren negentig konden de molens nog worden ingezet in het kader van de Wet bescherming Waterstaatswerken in oorlogstijd. Dat was het geval wanneer de gemalen - die inmiddels allang de taak van de molens hebben overgenomen- uit zouden vallen. Toen het rijk deze wet introk, verloren de molens hun functie.

Cultureel erfgoed
De molens zijn cultureel erfgoed en hebben geen waterstaatkundige functie meer. Omdat het Waterschap behoud van cultureel erfgoed belangrijk vindt, is gezocht naar een nieuwe eigenaar. Die is gevonden in de SIMAV, die inmiddels al zo'n 24 watermolens in het gebied beheert. Het waterschap verkoopt de molens voor een symbolisch bedrag en geeft de molens een zogenaamde bruidsschat mee. Dit betekent dat de SIMAV geld krijgt om de molens (voor zover nodig) te restaureren en beheren.