Gemeente Nieuwegein

Onkruid bestrijden met bestrijdingsmiddelen en heet water

Onkruid op verhardingen wil de gemeente Nieuwegein voortaan bestrijden met bestrijdingsmiddelen en heet water. Uit onderzoek blijkt dat deze aanpak het minst belastend is voor het milieu, het beste resultaat geeft en het goedkoopst is. Het college doet een voorstel van die strekking aan de gemeenteraad. Deze gaat er naar verwachting op 30 januari a.s. een besluit over nemen.

De afgelopen jaren is in Nieuwegein het onkruid bestreden door te borstelen. Deze methode voldoet niet meer, onder andere omdat het onkruid te snel terug komt, de bestrating er van heeft te lijden en er veel stof vrij komt. De gemeente heeft verschillende methoden laten onderzoeken. De uitkomst was dat onkruid bestrijden met bestrijdingsmiddelen het minst belastend is voor het milieu, het beste resultaat geeft en het goedkoopst is. De bestrijdingsmiddelen moeten dan wel met zorg worden toegepast. Andere methoden blijken vooral slechte invloed te hebben op de luchtkwaliteit en het klimaat, waardoor de methode met bestrijdingsmiddelen over het geheel genomen de beste is.

Certificaat noodzakelijk

De gemeente moet zichzelf wel laten certificeren en de bestrijdingsmiddelen volgens duurzame regels gebruiken. Dat houdt bijvoorbeeld in dat er alleen bestrijdingsmiddel gespoten wordt op de plek waar onkruid staat en dat er niet gespoten wordt als het regent of gaat regenen. Daardoor spoelen er maar weinig bestrijdingsmiddelen af naar het oppervlaktewater en grondwater. Door deze toepassing vormt de methode bovendien geen gevaar voor de gezondheid van mens en dier.

Niet overal toepasbaar

Op enkele plaatsen mag de gemeente geen bestrijdingsmiddelen toepassen, zoals straten waar de riolering is afgekoppeld. Daar bestaan namelijk twee systemen naast elkaar: een voor vervuild afvalwater en een voor schoon regenwater. Het eerste water gaat via het riool rechtstreeks naar een waterzuiveringsinstallatie; het schone water gaat naar oppervlaktewater in de buurt. Dat water mag natuurlijk niet in contact komen met bestrijdingsmiddelen. Op die plekken gaat de gemeente onkruid bestrijden met heet water. Dat gebeurt ongeveer vijf tot zes keer per jaar. De plekken waar bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, worden twee tot drie keer per jaar behandeld.

Hoe verder?

Als de gemeenteraad besluit om deze methoden toe te passen zal de gemeente de inwoners verder informeren over de planning. Na enige tijd onderzoekt de gemeente of de nieuwe methode werkt zoals verwacht; de kwaliteit van het water wordt gemeten en het resultaat op straat wordt gekeurd. Ook bekijkt de gemeente of er andere methoden op de markt zijn gekomen die nog beter zijn.