Gemeente Aa en Hunze


23-01-2008 Gemeente start met virtuele dienstverlening

Tijdens de opening van de Wegwiezer op 30 januari 2008 in de bibliotheek in Annen wordt het startschot gegeven voor de virtuele dienstverlening. De virtuele loketten worden geplaatst in de Wegwiezers in de gemeente Aa en Hunze. Naast de Wegwiezer in Rolde zijn er met de opening van de Wegwiezer in Annen twee Wegwiezers operationeel. In 2008 zullen de andere twee Wegwiezers in Gieten en Gasselternijveen worden geopend.

De inwoners van de gemeente Aa en Hunze en andere belangstellenden kunnen op 30 januari 2008 van 14.00 tot 16.00 uur tijdens het `open huis' van de Wegwiezer in Annen kennismaken met het virtuele loket.

Leefbaarder
De gemeente Aa en Hunze wil mede door de toepassing van virtuele loketten het platteland weer leefbaarder maken. Door middel van moderne apparatuur kunnen mensen in de Wegwiezers contacten leggen met diverse diensten zoals die van bijvoorbeeld de gemeente, banken, de Intergemeentelijke Sociale Dienst, Kamer van Koophandel of met hun zorgverzekeraar.

De Wegwiezers zijn niet alleen bedoeld voor ouderen of mensen die minder mobiel zijn, maar ook mensen die in hun eigen dorp wonen en werken. Diensten die in de afgelopen jaren niet meer werden aangeboden in de kleine kernen worden nu met behulp van deze nieuwe communicatiemiddelen, wederom aangeboden.

Laagdrempelige voorziening
Het virtuele loket is ingericht met eenvoudig te gebruiken apparatuur, waarbij gebruikers de mogelijkheid hebben om door middel van beeldschermverbindingen heel eenvoudig en zonder ver te reizen bepaalde diensten aan te vragen. Als gebruiker kijk je naar een beeldscherm waarop je de persoon ziet met wie je praat. De medewerker ziet ook de gebruiker, waardoor het lijkt alsof je tegenover elkaar aan één tafel zit. Bij de Wegwiezer zijn ook vrijwilligers aanwezig die helpen bij eventuele vragen.

Meest innovatieve kleine gemeente van 2007
Tijdens het congres `de grote dag voor kleine gemeenten' is de gemeente Aa en Hunze met het project `Virtuele dienstverlening' uitgeroepen tot de meest innovatieve kleine gemeente van Nederland 2007. De jury oordeelde dat het een leuk innovatief project is waarbij je op een laagdrempelige manier de diensten van de gemeente en instellingen bij de burgers brengt. De jury vond bovendien dat het een prachtige mogelijkheid is om schaalvergroting van gemeenten en instellingen niet ten koste van de dienstverlening te laten gaan.