Universiteit van Amsterdam

Samoerai leren managers ethisch verantwoord zakendoen Martial arts-deskundige Brent Hire geeft lezing bij Business School UvA

Wanneer is zakendoen ethisch verantwoord en wanneer niet? Recente schandalen, zoals de boekhoudfraude bij Ahold, de bouwfraude en de fraude in de vastgoedsector, geven aan dat het tijd is voor bezinning op de ethiek in het zakenleven. De idealen en gedragscodes van de Japanse samoerai kunnen de moderne manager daarbij als voorbeeld dienen. Dit stelt Brent Hire, deskundige op het gebied van Japanse vechtkunsten en de gedragscodes van de samoerai, in de lezing Warrior in the Boardroom. Hire geeft sterke argumenten voor de relevantie van dergelijke ethische gedragscodes in het huidige internationale bedrijfsleven. De lezing vindt plaats op woensdag 30 januari om 19.00 uur in De Burcht in Amsterdam en wordt georganiseerd door de Amsterdam Business School (ABS) van de Universiteit van Amsterdam.

Brent Hire

Het archetype van de oude Japanse samoerai (en van de krijger in het algemeen) verschaft heldere voorbeelden over hoe conflicten op een ethische manier kunnen worden benaderd. Advocaten, topmanagers en andere professionals hebben net als de samoerai te maken met conflicten. Conflicten liggen ten grondslag aan elk ethisch dilemma. Brent Hire beargumenteert dat we ons bij het maken van de juiste keuzes moeten laten leiden door principes en niet door extra regelgeving. Anders dan in de westerse wereld wordt dit in Azië reeds lang onderkend. Het succes van het Japanse bedrijfsleven is voor een deel te verklaren uit de toepassing van codes van de oude samoerai.

Naast de regels en richtlijnen uit de corporate governance zou het westerse competitieve bedrijfsleven baat hebben bij een code voor ethisch zakendoen, een code die aanmoedigt tot verantwoorde besluitvorming van binnenuit. De samoerai en de moderne Japanse manager belichamen deze door cultuur bepaalde handelswijzen. De oude principes van deze handelswijze verschaffen een unieke ethische basis voor rechtvaardig handelen. In de Japanse cultuur heeft de samoerai traditioneel een voorbeeldfunctie voor anderen.

Over de spreker
Brent Hire is hoofd van de Europese Shinkendo Federatie en de Tanren Kenkyukai Aikido organisatie. Hij studeerde aan de Berkeley University in Californië en is, na een intensieve studie van twintig jaar in de martial arts, houder van een 'master ranking' en zwarte band in zes verschillende vechtkunsten. Naast zijn werk als internationaal docent in martial arts organiseert hij met regelmaat seminars en lezingen voor het bedrijfsleven. Tijd, locatie en deelname

woensdag 30 januari 2008, 19.00 - 21.00 uur
De Burcht (Vakbondszaal), Henri Polaklaan 9, Amsterdam Toegang vrij