Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.


11 uitspraken gevonden


1. 200607148/1
datum van uitspraak: woensdag 30 januari 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Rondweg Hedel" van de gemeente Maasdriel) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Rondweg Hedel" van de gemeente Maasdriel. Het plan voorziet in een rondweg N831 ten noorden van de kern Hedel. Het westelijke deel van de rondweg kruist de Veldweg door middel van een rotonde en voorziet in de herinrichting van de Baronieweg. Het oostelijke deel voorziet onder meer in een onderdoorgang onder de spoorlijn Den Bosch-Utrecht en in een verbinding met de Drielseweg. Een aanzienlijke groep inwoners van Hedel en een aantal inwoners van Ammerzoden, Rosmalen en Udenhout zijn tegen de rondweg in beroep gekomen bij de Raad van State. Zij vinden dat het plan in strijd is met het geldende streekplan van de provincie en met de normen voor luchtkwaliteit. Bovendien vinden zij dat naar andere alternatieven voor het tracé gekeken had moeten worden. Verder vrezen zij dat op de Baronieweg verkeersonveilige situaties ontstaan. De zaak is op 11 september van vorig jaar op zitting behandeld.
2. 200608663/1
datum van uitspraak: woensdag 30 januari 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Drenthe
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Bedrijventerrein Buitenvaart II" van de gemeente Hoogeveen) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Buitenvaart II" van de gemeente Hoogeveen. Het plan voorziet in de aanleg van een bedrijventerrein ten zuidoosten van Hoogeveen. Het terrein bestaat uit een noordelijk blok van 31 hectare en een zuidelijk blok van 70 hectare, die worden gescheiden door een open gebied tussen de Hollandscheveldse Opgaande en de Langedijk. De Milieufederatie Drenthe en de groep inwoners uit Leimuiden vrezen onder meer voor geluidsoverlast door het bedrijventerrein. Verder vinden zij dat het milieueffectrapport dat is opgesteld voor het bestemmingsplan niet klopt. Bovendien wordt het volgens de inwoners ten onrechte mogelijk gemaakt om in de zogenoemde Ecologische hoofdstructuur te bouwen. De zaak is op 9 oktober van vorig jaar op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak van de Raad van State in zaaknummer 200608795/1 die ook op 30 januari 2008 openbaar wordt gemaakt. Die uitspraak gaat over het bestemmingsplan "Geluidzone Industrielawaai Buitenvaart II" van de gemeente Hoogeveen.
3. 200608795/1
datum van uitspraak: woensdag 30 januari 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Drenthe
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Geluidzone Industrielawaai Buitenvaart II" van de gemeente Hoogeveen) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van het bestemmingsplan "Geluidzone Industrielawaai Buitenvaart II" van de gemeente Hoogeveen. Een aantal inwoners van Leimuiden is van mening dat de geluidzone rondom het industrieterrein Buitenvaart II verkeerd ligt. Daarom zijn de inwoners in beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 9 oktober van vorig jaar op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak van de Raad van State in zaaknummer 200608663/1 die ook op 30 januari 2008 openbaar wordt gemaakt. Die uitspraak gaat over het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Buitenvaart II" van de gemeente Hoogeveen.
4. 200701883/1
datum van uitspraak: woensdag 30 januari 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Buitengebied Aalten 2004 (herziening)" van de gemeente Aalten) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Buitengebied Aalten 2004 (herziening)" van de gemeente Aalten. Het provinciebestuur heeft dit besluit genomen naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State van 23 augustus 2006. Deze uitspraak is, onder zaaknummer 200506487/1, te raadplegen op deze site. Het bestemmingsplan voorziet onder meer in de aanleg van windmolenpark "Hagenwind" aan de Prinsendijk, Boterdijk, Fleurtendijk en Goorstegendijk in Aalten. Onder meer de stichting Natuur en Milieu Aalten komt tegen dit goedkeuringsbesluit in beroep. De stichting vreest dat vogels in een nabijgelegen natuurgebied hinder ondervinden van de windmolens. Verder twijfelt zij aan de economische uitvoerbaarheid van het park. De zaak is op 11 december van vorig jaar op zitting behandeld.
5. 200702008/1
datum van uitspraak: woensdag 30 januari 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning motorcrossterrein in Den Helder) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Helder heeft verleend aan motorcrossclub Den Helder voor een motorcrossterrein ten noordoosten van industrieterrein Kooijpunt. Twee omwonenden vrezen voor geluidsoverlast en verslechtering van de luchtkwaliteit. Verder zijn zij het er niet mee eens dat de motorcrossclub 22 zondagen per jaar mag crossen. De gemeente had dit volgens de omwonenden niet mogen toestaan vanwege hun zondagsrust. De zaak is op 11 december van vorig jaar op zitting behandeld.
6. 200703287/1
datum van uitspraak: woensdag 30 januari 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wegenverkeerswet inhoudsindicatie:

(Onttrekking aan openbaar verkeer van deel Wassenaarstraat in Sint Annaparochie) Uitspraak over de onttrekking aan het openbaar verkeer door de gemeenteraad van Het Bildt van een deel van de Wassenaarstraat over een lengte van 75 meter in Sint Annaparochie. De gemeenteraad vindt de onttrekking nodig om de bouw van woonzorgcomplex "De Beuckelaer" mogelijk te maken. Voor het doorgaande verkeer van de Wassenaarstraat is de Cingel als alternatief aangewezen. Een aantal inwoners en De Verfhoek zijn het niet met de onttrekking eens. Zij vrezen dat er opstoppingen en verkeersonveilige situaties in de Wassenaarstraat zullen ontstaan. Verder is volgens hen het centrum van Sint Annaparochie juist gebaat bij een goede ontsluiting. Ze beschouwen de Cingel niet als een gelijkwaardig alternatief. De zaak is op 2 november van vorig jaar op zitting behandeld.
7. 200703443/1
datum van uitspraak: woensdag 30 januari 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor pand voor lichtgehandicapten aan Schiekade in Rotterdam) Uitspraak over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Rotterdam-Noord heeft verleend voor het veranderen van een kantoorpand met achterbouw aan de Schiekade in Rotterdam. Het is de bedoeling dat in het gebouw huisvesting wordt geboden aan onder meer jongeren met een licht verstandelijke handicap. Een aantal omwonenden is bang voor geluidsoverlast en aantasting van hun privacy doordat hun woningen grenzen aan de achterbouw. De zaak is op 18 december van vorig jaar op zitting behandeld.
8. 200703506/1
datum van uitspraak: woensdag 30 januari 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Vergunning visserijbedrijf Lauwerzijl voor vissen op mesheften) Uitspraak over de weigering door de minister van LNV om aan een visserijbedrijf in Lauwerzijl een vergunning te verlenen voor het vissen op mesheften, ook wel scheermessen genoemd. De minister heeft de vergunning geweigerd omdat het visserijbedrijf niet heeft aangetoond dat hij in de periode 1993-2003 heeft gevist op scheermessen. Dit moet hij doen volgens het beleid van de minister. De minister vreest verder voor een te grote visserijdruk in de Noordzee-kustzone. Het visserijbedrijf uit Lauwerzijl is het niet eens met de weigering. Hij vindt onder meer dat de visserijdruk wel meevalt en dat om die reden geen schade aan de ecologische waarden in de Noordzee-kustzone is te verwachten. Daarom is hij in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 13 november van vorig jaar op zitting behandeld.
9. 200703925/1
datum van uitspraak: woensdag 30 januari 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik inhoudsindicatie:

(Weigering vrijstelling voor gebruik boerderij Drachtstercompagnie als bed & breakfast-accommodatie) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Smallingerland om vrijstelling te verlenen voor het gebruik van een voormalige boerderij aan De Skieding in Drachtstercompagnie als bed & breakfast-accommodatie. Deze boerderij ligt in de buurt van het recreatiepark "Strandheem". Het gemeentebestuur heeft geweigerd de vrijstelling te verlenen, omdat de boerderij gesloopt zou worden in ruil voor de bouw van een nieuwe woning op hetzelfde perceel. De aanwezigheid van beide gebouwen is volgens het college een te grote overschrijding van de toegestane bebouwing in het bestemmingsplan. De eigenaar van beide woningen die nu om de vrijstelling heeft verzocht is het niet eens met de weigering. Zijn beroep is door de rechtbank in Leeuwarden gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak is het college in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 2 januari van dit jaar op zitting behandeld.
10. 200705044/1
datum van uitspraak: woensdag 30 januari 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wegenverkeerswet inhoudsindicatie:

(Verkeersmaatregelen voor Tour de France in juli 2006 in Valkenburg aan de Geul) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Valkenburg aan de Geul, waarbij verschillende verkeersmaatregelen zijn genomen voor de Tour de France tocht en aankomst in de gemeente begin juli 2006. Het gemeentebestuur heeft deze maatregelen getroffen, omdat hij verkeersdrukte verwachtte. Hierdoor waren inwoners en ondernemers tijdelijk minder goed bereikbaar. De exploitanten van een grottenaquarium aan de Cauberg vinden dat de gemeente de verkeersmaatregelen in strijd met de relevante regelgeving heeft getroffen, omdat de overlast niet werd veroorzaakt door het gewone wegverkeer maar door het wielerevenement. Verder hebben zij omzetschade geleden, aldus de exploitanten. De zaak is op 17 december van vorig jaar op zitting behandeld.