Gemeente Achtkarspelen


Wethouder en burgemeester geven les tijdens marathon

Tweehonderd leerlingen van het Lauwers College in Buitenpost houden woensdag 30 januari een gesponsorde lesmarathon. De leerlingen laten zich voor de lesmarathon voor minimaal ¤ 50 ssponsoren. De opbrengst van de actie is bestemd voor projecten van Edukans Going Global in Oeganda.

Wethouder Sjon Stellinga (Onderwijs) en burgemeester Tjeerd van der Zwan van Achtkarspelen geven gastcolleges tijdens de lesmarathon. 's Morgens om acht uur gaan circa 50 van de bijna 200 leerlingen die meedoen aan de lesmarathon naar het gemeentekantoor in Buitenpost. Daar wordt de lesmarathon geopend met een gastles door wethouder Stellinga. Hij zal vertellen over zijn eigen ervaringen in Afrika. Sjon Stellinga heeft een aantal jaren in Botswana gewoond. Ook spreekt hij over de relatie van Achtkarspelen met het probleem immigratie. In gebouw De Schakel achter de gereformeerde Kruiskerk aan de Voorstraat vindt tegelijkertijd om acht uur een opening plaats door Renate Kuivenhoven, assistent-consulente van Edukans (maar ook bekend van Omrop Fryslân: Boer tsjin boer). Hier wordt de film Tsotsi over een sloppenwijk in Zuid-Afrika vertoond. Tussen 15.00 en 16.00 uur geeft burgemeester Tjeerd van der Zwan een gastles. Hij heeft zijn onderwijsbevoegdheid voor de vakken Nederlands en Geschiedenis en zal over één van deze onderwerpen een les geven. Verder zijn er lessen Afrikaans spel, dansen, debat, kookles, animatie, grassen determineren, gedichten maken, Arabisch en gym.

Tussen 10.10 uur (derde lesuur) en 13.35 uur (zesde lesuur) volgen de leerlingen de reguliere lessen. Om 14.00 uur starten weer de bijzondere lessen tot 17.00 uur, waarna een pauze volgt van een uur. Tot 20.00 uur worden de lessen hervat.

Teatske de Graaf uit vwo 5 gaat over enkeke weken als afgevaardigde van de school met aan aantal andere scholieren uit het hele land naar Oeganda.

Edukans Going Global is een uniek internationaliseringproject voor het voortgezet onderwijs. Het project verbindt scholen in Nederland met scholen in ontwikkelingslanden. Niet de 'professional' is hierbij de deskundige, maar een leerling zélf! Door peer-to-peer onderwijs wordt de armoedeproblematiek op indringende wijze de school in gebracht. Ieder jaar staat één ontwikkelingsland centraal als actieland. Voor het jaar 2007-2008 is dat Oeganda. Edukans Going Global heeft drie bouwstenen: bewustwording, uitwisseling en actie. Deelnemende scholen kunnen zelf bepalen hoe ze deze bouwstenen gebruiken. Het project start in oktober en eindigt in juni van het volgende jaar. Kijk voor meer informatie op www.edukans.nl.