Provincie Gelderland

PERSBERICHT
Lochem, 29 januari 2008

Particuliere "starters" bepalen zelf het bouwplan voor hun 28 zeer individuele huizen

Aftrap uniek woningbouwproject voor starters in Laren (Gelderland) op 30 januari a.s.

Woensdag 30 januari 2008, om 14.00 uur, is het formele startsein voor de bouw van 28 starterswoningen in het plan Laren III / "Westermark" te Laren, gemeente Lochem. Dit doen Theo Peters, gedeputeerde van de provincie Gelderland, en Jan Kottelenberg, wethouder van de gemeente Lochem. De 28 particuliere opdrachtgevers zijn nagenoeg allen starter op de koopmarkt. Ze hebben in eigen beheer collectief een architect ingeschakeld en een bouwplan ontwikkeld en aanbesteed. Ze bepaalden hiermee zelf hoe hun woning eruit komt te zien.

Het bouwplan bestaat uit 6 blokken van zeer individuele woningen die aan alle eisen voldoen. Met een bouwbedrijf zijn individueel bouwkosten overeengekomen vanaf E 130.000 per woning. Hierdoor blijven de 28 opdrachtgevers ruimschoots binnen de door de gemeente gestelde randvoorwaarden voor de totale stichtingskosten van deze categorie woningen. Een prestatie van formaat. Het collectief van 28 particuliere opdrachtgevers bestaat niet uit een formeel juridische rechtspersoon. In goed overleg heeft iedereen zelf een bouwkavel van de gemeente gekocht en zelf een overeenkomst met de architect en de bouwaannemer afgesloten.

Deze 28 huizen worden gebouwd in een groter project van bijna 100 woningen. Op initiatief van de provincie Gelderland en de gemeente Lochem is eind 2004 het project Particulier Opdrachtgeverschap Laren III van start gegaan. Onder begeleiding van de dorpsraad Wakker Laorne en een bureau uit Oldenzaal zijn 110 mensen met dit project in Laren aan de gang gegaan. Hierin zaten ook tien potentiële huurders en de 28 "starters". De groep particulieren is begonnen met een weiland van 5 hectare en heeft vervolgens zelf de totale invulling bepaald. Vanaf selectie van adviseurs, stedenbouwkundige schets, verkaveling, bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan, tot en met een inrichtingsplan voor de woonomgeving, de grondprijsdifferentiatie en de kaveltoewijzing. De investeringen en de opbrengsten uit de kavelverkoop zijn op de gebruikelijke wijze door de gemeente (eigenaar van de gronden) verwerkt in een begroting. Op basis hiervan heeft de gemeenteraad van Lochem de benodigde financiën beschikbaar gesteld.

Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en de gemeente Lochem. Maar ook door de overige (toekomstige) bewoners van het plangebied Laren III, onder begeleiding van de dorpsraad Wakker Laorne.