Ingezonden persbericht


Autorijden op nieuwe biodiesel: gebruikt frituurvet

Participatie Agro & Co in Bredase BioDsl

Tilburg (30 januari 2008) ­ Automobilisten in Noord-Brabant krijgen er binnenkort bij het tanken een keuzemogelijkheid bij. In plaats van diesel kunnen ze een nieuwe vorm van biobrandstof in de tank gooien. Deze biodiesel is opmerkelijk in grondstof (gereinigd frituurvet, restvet slachterijen), bovendien duurzaam en vooral groen (al snel 20 procent minder CO2-uitstoot). Bijkomend voordeel voor slachterijen en de voedingsmiddelensector: afval (reststromen) krijgt ineens economische waarde.

Het Bredase BioDsl BV is de initiator van deze nieuwe biodieselvariant. De gemeente Breda gebruikt de brandstof sinds een jaar in een proef met enkele gemeentelijke busjes en een vrachtwagen. De resultaten zijn zodanig dat de test wordt uitgebreid.

Investering Agro & Co Brabant

Bij zijn laatste stap naar de markt kan BioDsl rekenen op de steun van Agro & Co Brabant. De Tilburgse ontwikkelmaatschappij gelooft in het potentieel van brandstoffen uit reststromen en neemt via zijn kapitaalfonds een belang in de biodieselproducent. Agro & Co vult daarmee een gat dat de landelijke overheid laten liggen, stelt BioDsl-directeur Rinie van Tilburg. ,,Den Haag zou initiatieven als deze kunnen stimuleren door ze te vrijwaren van accijns. In Duitsland gebeurt dat, en daar heeft de productie en het gebruik van biobrandstof een veel hogere vlucht genomen.'' Europese afspraken verplichten Nederland inmiddels om 3,25 procent biobrandstof toe te voegen aan fossiele brandstoffen. Dat percentage moet in 2010 zijn verhoogd tot 5,75 en tot 10 in 2015. ,,Nederland loopt Europees wat achter met de productie en de toepassing van biodiesel, wat voor Agro & Co een extra reden is om BioDsl te ondersteunen'', stelt investment manager Joost van 't Hooft.

Cradle to cradle

De brandstof van BioDsl biedt een duidelijke winst ten opzichte van de zogeheten eerste generatie biobrandstoffen. De verwerking van grote hoeveelheden maïs en granen leidde indirect tot hogere voedselprijzen, wat negatieve reacties opriep. Van Tilburg: ,,Daarvan is bij restafval geen sprake. Wij benutten plantaardige en dierlijke afvalstromen, restanten in het verwerkingsproces die nu nog als nutteloos worden weggegooid. Daarmee werken we in feite 'cradle to cradle', alles wordt opnieuw gebruikt. '' BioDsl richt zich vooral op de verwerking van frituurvet (horeca en industrie) en slachtafval. Voor de betrokken partijen levert dit een aantrekkelijk voordeel op; van oorsprong waardeloze reststromen brengen ineens geld in het laatje.

Helft minder CO2-uitstoot

Een ander voordeel van BioDsl is de geringere belasting van het milieu. Afhankelijk van de bijmenging kan dat oplopen tot ruim 50 procent. Voeg je 20 procent BioDsl toe aan normale diesel dan daalt de CO2-uitstoot met 20-30 procent, bij volledig rijden op BioDsl bedraagt de reductie 50-70 procent (bron: TNO ­ Biodiesel in HD CI Engines, 10/12/2007).

Regionale aanpak

BioDsl werkt doelbewust vanuit de regio. ,,Op die manier kun je sneller reageren op de behoeften van de klant. Bovendien houd je de transportkosten laag, niet onbelangrijk als je frituurvet en andere, dierlijke vetten moet bij de horeca en voedingsindustrie. Slaagt het model in Noord-Brabant, dan volgen vestigingen in andere regio's.'' Van Tilburg mikt dit jaar op een productie van twee miljoen liter biodiesel. Op termijn is er ruimte om door te groeien naar jaarlijks 10 miljoen liter.

----------
Over BioDSL
mBioDsl is sinds 2006 actief in het onderzoek naar en de productie van nieuwe vormen van biodiesel. Een variant is autobrandstof uit de afvalstromen van plant en dier. BioDsl richt zich in eerste instantie op een productie van twee miljoen liter biodiesel per jaar (2008), met een doorgroei naar 10 miljoen l/j.

Over Agro & Co
Agro & Co Brabant is de ontwikkelingsmaatschappij voor de agrofoodsector en groene ruimte in Brabant. Agro & Co ondersteunt innovatieve ondernemers in de vroegste ontwikkelingsfasen van hun bedrijf. Zo nodig verstrekt Agro & Co via zijn kapitaalfonds risicodragend vermogen om ondernemers de laatste stap naar marktintroductie te kunnen laten zetten. Voor meer informatie kunt u terecht op www.agro-co-brabant.nl.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht