Taalverhaal dekt als enige methode alle kerndoelen voor taal

30/01/2008 09:30



ThiemeMeulenhoff



Taalverhaal van educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff voldoet als enige taalmethode aan alle in april 2006 vastgestelde kerndoelen voor het taalonderwijs. Dat blijkt uit de analyse van drs. Joop Stoeldraijer (EDUX) en dr. Kees Vernooy (CPS) die zij tijdens de landelijke taal- /leesconferenties van CPS presenteren. Deze conferenties - die nog duren tot en met maart 2008 - staan elk jaar in het teken van de kwaliteit en de doelmatigheid van taal- en leesmethoden.

Taalmethoden onder de loep
De twee taal-/leesdeskundigen hebben onderzocht in hoeverre de bestaande taalmethodes voor het basisonderwijs de kerndoelen voor taal dekken. Zij baseerden zich hierbij op een grondige eigen analyse én op de analyse van taalmethoden van het SLO, het nationaal expertisecentrum voor leerplanontwikkeling. De resultaten van deze analyse geven volgens drs. Stoeldraijer aan dat Taalverhaal als enige methode de door de overheid geformuleerde kerndoelen Nederlands volledig dekt. Dit geldt voor de domeinen mondeling taalonderwijs, schriftelijk taalonderwijs én taalbeschouwing. Tijdens de conferentie onderschrijft dr. Vernooy de bevindingen van drs. Stoeldraijer en het SLO nadrukkelijk.

'Het versterken van de kwaliteit én effectiviteit van het taal-/leesonderwijs voor de leerling. Wat werkt?' Goed taalonderwijs op de basisschool is uitermate belangrijk. Als kinderen de Nederlandse taal niet goed beheersen, ondervinden ze daar een leven lang de nadelen van. De kwaliteit van het Nederlandse taalonderwijs is een constant punt van aandacht. In dat kader organiseert CPS jaarlijks een reeks conferenties over ''Het versterken van de kwaliteit én effectiviteit van het taal-/leesonderwijs voor de leerling. Wat werkt?' Tijdens deze bijeenkomsten kunnen leerkrachten, interne begeleiders, remedial teachers en andere betrokkenen uit het onderwijsveld kennismaken met werkbare en realistische oplossingen die leiden tot betere taal-/leesresultaten.


---
Aanvullende informatie:
Meer informatie over de taalmethoden analyse van het SLO is te vinden op de website van SLO: www.leermiddelenplein.nl (Primair onderwijs - Methoden: kies en vergelijk - Nederlandse taal - Taalmethoden - Taalverhaal).

Op www.cps.nl (CPS Academie - Trainingen en conferenties) kunt u meer informatie vinden over de taal-/leesconferenties van CPS.





http://www.thiememeulenhoff.nl