Kredietcrisis biedt kansen voor bewuste spaarders

30/01/2008 10:04



Independer



De kredietcrisis die na de VS nu ook Europa beroert hoeft voor consumenten niet alleen negatief uit te pakken. Als gevolg van deze crisis hebben veel banken behoefte aan geld. Banken zijn huiverig om elkaar geld te lenen en zoeken naar andere bronnen. Daardoor zijn de rentes voor langere periodes van 3 maanden tot circa 5 jaar relatief hoog. Uit onderzoek van Independer.nl blijkt dat een depositorekening een interessant alternatief kan zijn voor een spaarrekening. Hierdoor kan een voordeel van duizenden euro's ontstaan.

Banken zijn op zoek naar geld en bieden relatief hoge rentes aan als geldbedragen worden vastgezet voor een bepaalde periode. Wie zijn spaarsaldo 1 tot 5 jaar veilig en zonder slapeloze nachten wil laten renderen kan momenteel daarom kiezen voor een termijndeposito. Dit is een rekening waarbij een bedrag voor een bepaalde termijn wordt vastgezet tegen een vooraf bepaald gegarandeerd rendement. Er kan tussentijds dus niet worden opgenomen. De afgelopen jaren hadden deposito's een wat truttig imago. Wie zet zijn geld nu vast tegen een relatief lage rente? Dat is nu dus anders.

Veel consumenten hebben hun aandelen verkocht en bezitten soms forse spaargelden. Helaaas staan vele miljarden euro's op gewone bestaande spaar- of internetrekeningen waarover een lagere rente wordt vergoed. Wie echter actief vergelijkt kan met een termijndeposito ruim 5 keer meer rendement halen dan op een spaarrekening. Met een inleg van 20.000 euro bij een termijndeposito van Credit Europe Bank scheelt dat in slechts 3 jaar tijd 2.712 euro extra rente in vergelijking met een spaarrekening van bijvoorbeeld ING Bank.

De kans is groot is dat de rente voor deposito's ook zal gaan dalen als de rust wat terugkeert. Voor mensen die zekerheid zoeken is dit dus een goed moment om spaargeld wat de komende jaren niet direct nodig is op een depositorekening te zetten.

Gezien de onzekerheid op de financiële markten is het daarbij wel verstanding om niet meer dan 20.000 euro spaargeld (per volwassene) aan één bank toe te vertrouwen. Dan is het spaargeld namelijk gegarandeerd door De Nederlandsche Bank.





http://www.independer.nl