Gemeente Moerdijk


29-01-2008: Extra geld voor fietspaden, steigers en internet

Tijdens de behandeling van de begroting 2008 van de gemeente Moerdijk is vastgesteld dat er nog financiële ruimte over is. Met de gemeenteraad is afgesproken dat er per jaar drie momenten zijn waarop de zogenaamde integrale afweging plaatsvindt. Dat houdt in dat de hele financiële positie tegen t licht wordt gehouden en de eventuele ruimte die er dan is (gedeeltelijk) wordt ingevuld.

In maart is het eerste van de drie afwegingsmomenten voor 2008. Het college doet voorstellen die binnen de kaders blijven die de gemeenteraad zijn gesteld. Nieuwe zaken die het college voorstelt, gaan o.a. over fietspaden, steigers en internet in dorpshuizen, waarvoor een bedrag van 560.000 nodig is.

De 560.000 is nodig voor de volgende activiteiten: Aanleg en onderhoud van internetverbinding in alle dorpshuizen staan als eerste op de lijst. Het college wil een nog ontbrekende schakel in het fietsenpadennetwerk realiseren. 215.000 is extra nodig, omdat dit deel van het plan niet binnen het begrote budget gerealiseerd kan worden. De beoogde fietspaden komen te liggen langs de Parallelweg in Fijnaart, de Westelijke Randweg in Zevenbergen, Maltaweg in Willemstad, J.W. Frisostraat in Moerdijk, Keteldiep en Markweg in Standdaarbuiten.

Voor de vorming van een toekomstbestendige organisatie worden in 2008 een aantal slagen gemaakt, waarvoor 225.000 extra nodig. Het voorstel van het college voorziet ook in de totale kosten die een burgemeesterswisseling met zich meebrengt. Daarvoor is 70.000 uitgetrokken. Een bedrag van 30.000 wordt gereserveerd voor het financieren van activiteiten op het vlak van burgerparticipatie, waaronder enquêtes. Om de akoestiek en de ventilatie van basisschool Het Palet te verbeteren is 25.000 gepland.

In dit voorstel aan de raad is ook de vervanging van de drijvende steigers in Willemstad opgenomen. De oude vurenhouten steigers worden volgend jaar vervangen door hardhouten steigers. Er wordt een kredietbedrag van 1,1 miljoen gevraagd, een bedrag dat later - geheel of gedeeltelijk - in de kapitaallasten van de jachthaven en de tarieven van de havengelden zal worden verwerkt.