Gemeente Moerdijk


29-01-2008: Uitbreidingsmogelijkheden intensieve veehouderij

Voor de gemeente Moerdijk zijn agrarische bedrijven van groot belang voor het openhouden van het landelijk gebied. Bij dat beeld past o.a. grondgebonden veehouderij. Het is echter vooral de intensieve veehouderij die gebruik wil maken van de mogelijkheid om uit te breiden. In het bestemmingsplan buitengebied is vastgelegd dat deze bedrijven maximaal 15% mogen uitbreiden ten opzichte van de bestaande bebouwing.

Het college van burgemeester en wethouders besluiten om uitbreiding van intensieve veehouderijen eventueel boven de 15% van de bestaande bebouwing mogelijk te maken. En wel tot een maximum bouwvlak van 1,5 ha, maar dan alleen voor volwaardige intensieve veehouderijen.

Bij de toetsing van nieuwe initiatieven voor deze verdergaande uitbreiding wordt de provinciale Handleiding duurzame locaties en duurzame projectlocaties voor de intensieve veehouderij als leidraad gebruikt. Door die toetst wordt in voldoende mate rekening gehouden met de omgeving en het milieu.

Om dit alles mogelijk te maken zullen de noodzakelijke aanpassingen van het bestemmingsplan Buitengebied worden meegenomen bij de eerste herziening van dit bestemmingsplan.De eerste herziening van het bestemmingsplan Buitengebied wordt in het eerste kwartaal van 2008 als ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd. Uiteindelijk zal de raad het bestemming vaststellen, nadat het alle procedures heeft doorlopen.