KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

30-1-2008

De Koning en Berkhout grijpen net naast het brons

Drie jaar lang waren ze de beste van de wereld in de 470 klasse. Maar op 30 januari 2008 moesten de Nederlanders hun titel afstaan aan Erin Maxwell en Isabelle Kinsolving uit Amerika. De Koning en Berkhout eindigden als negende in de Medal race en grepen daardoor naast het brons. De broers Coster werden uiteindelijk 12e.

Voorafgaand aan de Medal race was al duidelijk dat het goud
onbereikbaar was voor de Nederlandse zeilers, maar drievoudige wereldkampioenen gingen het water op voor het maximale resultaat.

Lobke Berkhout legt uit: We hebben ons in de ochtend weer helemaal opgeladen. We zijn met de coaches naar een natuurlijk zwembad met een sportschool geweest. Daar hing ook een boksbal en wij hebben ons even goed opgeladen. We gingen voor de zilveren medaille.

Vlak na de start zag het er ook goed uit. Koning en Berkhout zeilden op de favoriete linkerkant van het kruisrak. Ergens halverwege het rak kwamen ze het Engelse team tegen. Bassadone en Clark hadden voorrang, maar het Nederlandse duo ging te laat overstag en hinderde de
Engelsen. De jury gaf de oranje zeilsters een penalty. Daar moesten ze een rondje draaien. En dat was funest, zeker in deze hele korte Medal race. Op dat moment in de race verloren de Nederlanders de slag om zilver en brons.

Berkhout vervolgt: We hadden een inschattingsfout door onduidelijke communicatie aan boord. Dat mag niet gebeuren, maar daarna kwamen we er niet echt meer bij.

Wat hebben ze geleerd op dit WK? Marcelien de Koning legt uit: We weten dat we heel hard kunnen zeilen. Maar we moeten minder fouten maken. Het is er niet uit gekomen wat er in zit. Op de voorgaande WKs zaten we echt in een flow. Nu raakten we daar uit en gingen we tegen het einde van de serie fouten maken. Daar probeerden we heel hard tegen te vechten, maar het is niet gelukt.

Jacco Koops gaf de volgende verklaring: Onze voorbereidingstijd voor dit evenement was veel korter in vergelijking met de voorgaande WKs. We kiezen elk jaar een evenement en daar proberen we te pieken. In voorgaande jaren waren dat de WKs. Maar in 2008 zijn dat de Olympische Spelen, met als gevolg dat we precies een maand hebben uitgetrokken voor dit WK voordat we doorgaan met onze voorbereiding op de
specifieke omstandigheden van de Spelen in China. En die maand blijkt toch te weinig te zijn om in optimale vorm en uitgerust op een groot toernooi te verschijnen.