Gerechtelijke organisatie

Rechtbank ontslaat bestuurders Stichting Islamitische Scholen

's-Hertogenbosch, 30 januari 2008 - De rechtbank 's-Hertogenbosch heeft vanochtend twee bestuurders van de Stichting Islamitische Scholen Helmond en Omgeving ontslagen. De Staat der Nederlanden had hier om verzocht. De rechtbank oordeelt dat beide bestuurders willens en wetens in strijd hebben gehandeld met de wet en de statuten en zich schuldig hebben gemaakt aan wanbeheer.

De Stichting Islamitische Scholen is belast met de instandhouding van de Islamitische basisschool El Ayyoubi in Helmond. De Staat bekostigt de onderwijsactiviteiten van de school op grond van de Wet op het primair onderwijs.

Volgens de Staat handelden de voorzitter en de penningmeester van het bestuur onrechtmatig en maakten ze zich schuldig aan wanbeheer. De bestuurders meenden dat van evident onrechtmatig handelen geen sprake is: bij de geconstateerde onregelmatigheden handelden de bestuursleden volledig te goeder trouw. Ook is er volgens de bestuurders geen sprake van wanbeheer aangezien de financiële positie van de school gezond is.

De rechtbank concludeert dat in een aantal gevallen het opgevoerde dienstverband van medewerkers van de stichting niet aansluit bij de daadwerkelijk verrichte werkzaamheden. Dat betekent dat het geld dat de Staat ter beschikking stelde is aangewend om werknemers te betalen die daarvoor geen, althans volstrekt onvoldoende, werkzaamheden hebben verricht. Dit merkt de rechtbank aan als financieel wanbeheer.

De rechtbank merkt op dat in een aantal gevallen verschillend gedacht kan worden over de vormgeving van de dienstverbanden. Maar er is zeker sprake van onrechtmatig handelen ten aanzien van de dienstverbanden van twee schoonmakers. In die gevallen moet het bestuur hebben geweten dat er geen, althans aanzienlijk minder, werkzaamheden door de schoonmakers waren verricht dan het aantal uren dat achteraf in de arbeidsovereenkomst werd opgenomen en waarvoor opdracht werd gegeven deze uit te betalen. Daardoor komen de andere dienstverbanden in een bedenkelijk licht te staan. Dit wordt volgens de rechtbank nog versterkt door de omvang en samenhang van al die gevallen. Ook is duidelijk dat de huidige bezoldiging van een van de bestuurders in strijd is met de statuten van de stichting.

Op 18 december jl. wees de rechtbank in een tussenuitspraak een verzoek van de Staat om tussentijdse schorsing van de bestuurders af. Zie LJN: BC0388.

LJ Nummer

BC3002

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 30 januari 2008 Naar boven