Gemeente Aalten


30-01-2008
Achterhoeks project 'Boete of Kanskaart'
Geen boete, maar een kans om je gedrag te verbeteren

Januari 2008

Geen boete, maar een leerstraf

Geen boete, maar een kans om je gedrag te verbeteren. Dat is het uitgangspunt in het Achterhoekse project 'Boete of Kanskaart'. Achterhoekse jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een delict of overtreding begaan onder invloed van alcohol, krijgen een doorverwijzing naar Halt en moeten verplicht een leerstraf volgen bij IrisZorg (verslavingszorg).

Het gaat dan om delicten als vandalisme, overlast en ordeverstoring, die voor een Halt- afdoening in aanmerking zouden komen. Hiervoor wordt nu, naast een eventuele taakstraf, een leerstraf opgelegd door Halt. Halt voert eerst een gesprek met de jongere en de ouders, waarbij ingegaan wordt op het alcoholgebruik en de gevolgen hiervan. Ook wordt uitgelegd dat door deelname aan de leerstraf een strafblad wordt voorkomen, doordat de zaak niet wordt voorgelegd aan justitie. Recentelijk zijn alcoholgebruik op de weg en openbare dronkenschap, waarbij sprake is van meer dan één incident, ook opgenomen in de procedure. Zwaardere delicten die onder invloed van alcohol worden gepleegd, worden wel voorgelegd aan justitie. Het deelproject Boete of Kanskaart beoogt het drankmisbruik te verminderen, de overlast van dronken minderjarigen te beperken en het veiligheidsgevoel van de bewoners in de Achterhoek te vergroten.

De leerstraf
De leerstraf is bedoeld om het inzicht van jongeren ten aanzien van hun eigen alcoholgebruik te vergroten en hierin een gedragsverandering te bereiken. Dus geen boete bij een overtreding, maar een kans om het gedrag te verbeteren. De leerstraf bestaat uit twee bijeenkomsten en een huiswerkopdracht, waarbij de vraag centraal staat: 'Hoe ga jij om met alcohol?' De leerstraf is zo opgebouwd dat de jongere zelf aan het werk wordt gezet en zich bewust wordt van de invloed van alcohol op het gedrag. Het resultaat is dat de jongere in het vervolg een bewust besluit neemt over het toekomstig alcoholgebruik.

Ook de ouders nemen deel aan de leerstraf. Tijdens de zogeheten ouderbijeenkomsten krijgen zij informatie over alcohol en de wijze waarop zij hun kinderen hierin kunnen begeleiden. Ook worden ervaringen met andere ouders uitgewisseld.

In 2007 hebben 23 jongeren en 11 ouders deelgenomen aan de leerstraf. In 2008 is er ruimte voor vijf leerstraffen, waaraan in totaal 40 jongeren en hun ouders kunnen deelnemen.

Project 'Alcoholmatiging Jeugd in de Achterhoek'

De leerstraf 'Boete of Kanskaart' maakt onderdeel uit van het regionale project 'Alcoholmatiging Jeugd in de Achterhoek'. Jongeren drinken te jong, te veel en te vaak. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot blijvende hersenschade, slechtere schoolprestaties, vernielingen en geweld op straat, verkeersongevallen en onveilige seks.
Het project is opgezet door de acht gemeenten van de Achterhoek in samenwerking met IrisZorg, politie Achterhoek, justitie, NIGZ en GGD Gelre-IJssel, in overleg met vertegenwoordigers van o.a. horeca, jeugd- en jongerenwerk, scholen en sportverenigingen. Onderzoek onder ouders laat positieve resultaten zien.