VVD


30-1-2008

VVD pleit voor afschaffen huidige adviesraden

Tijdens het Algemeen Overleg van hedenochtend over het adviesstelsel zal VVD Kamerlid Brigitte van der Burg pleiten voor het afschaffen van adviesraden.

Gebleken is dat er te veel adviezen en studies zijn, de kwaliteit van de adviezen is wisselend en beleidsadviezen zijn te weinig bruikbaar. Naast adviesorganen zijn er nog verschillende planbureaus, kenniscentra, kennisinstellingen en kenniskamers.

"Tijd dus om schoon schip te maken", aldus Brigitte van der Burg. De VVD wil alle adviesraden afschaffen met uitzondering van de technische adviesraden zoals de Kiesraad, Raad voor Financiële Verhoudingen. Van der Burg stelt voor om de secretariaten en staven van de huidige adviesraden bij elkaar te voegen en deze in één gebouw onder te brengen. Vervolgens moeten deze secretariaten in vijf jaar tijd met de helft worden teruggebracht.

Deze nieuwe instelling kan op verzoek van minister of Staten Generaal opdrachten voor adviezen aannemen en kan in samenspraak met minister of Staten Generaal een voordracht doen voor deskundigen in ad hoc adviescommissies.

Op deze manier is er écht een ontkokert adviesstelsel en wordt optimaal gebruik gemaakt van aanwezige kennis. Daarnaast wil de VVD een overzicht van de minister van alle andere kennisinstellingen, planbureaus, kenniskamers en ad hoc commissies met het kostenplaatje erbij.

Woensdag 30 januari 2008